„In Graafika“ hõivab Pärnu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika kunstniku Tyler Krasowski loomingu näide.
Ameerika kunstniku Tyler Krasowski loomingu näide. Foto: Festival

Homsest kuni 12. augustini kolib mitme mandri graafiline kunst Pärnu galeriidesse. Näitused avatakse raekojas linnagaleriis, kunstnike majas, keskraamatukogus, Port Arturis, Endlas, Tartu ülikooli Pärnu kolledžis ja linnaruumis.

„In Graafika“ toimub tänavu erandkorras suvel, sest seekordsed peaesinejad Ryan O’Malley Texasest, Curtis Jones Oklahomast ja John Hancock Belmontist on seotud jaanuaris õpetustegevusega oma ülikoolides.

Festivali eestvedaja Al Paldroki sõnade järgi on Pärnus oma väljapanekutega esindatud Ameerika trükikunstnike kirev seltskond New Yorgist Texaseni.

Peale ameeriklaste osalevad „In Graafikal“ eurooplased ja kogu Eesti graafikaparemik, nagu sel aastal 75 aasta juubelit tähistav Tõnis Laanemaa oma retrospektiivnäitusega keskraamatukogus, eelmisel aastal sama tähiseni jõudnud Jüri Arrak, 65. eluaastat tähistav Leonhard Lapin või mullu 70 saanud Raul Meel.

Jaan Klõšeiko näitab Endlas ulatuslikku ülevaadet Eesti kunstipõlvkondade fotojäädvustustest.

Vanameistrite kõrval tutvustavad end noorte kunstnike rühmitused, milles löövad kaasa Eesti kunstiakadeemia tudengid ja õppejõud: Urmas Viik, Marko Mäetamm, Marko Nautras, Tõnis Kenkmaa, Albatross Editions, grupp Siht. Üles astuvad performaatorid, muusikud ja luuletajadki.

Paldrok sõnas, et „In Graafika“ eesmärk on tuua Pärnusse kokku rahvusvaheliselt aktiivseid ja tunnustatud kunstnikke, kes on tegevad trükikunsti valdkonnas.

Tänapäeva graafika mõtestab lahti ja otsib arengusuundi mitmest kultuurivaldkonnast ja toob kokku nii kunstnikke, kirjanikke kui audiovisuaalseid multidistsiplinaare.

Peale näituste toimuvad tänava-workshop’id Rüütli tänaval, „Kuldrula“ festivalil Munamäel ja ranna rajoonis. Kavas on teha töötubasid (isetehtud raamat, sügavtrükk, koomiks, plakat kõrgtrükis) nii lastele kui täiskasvanutele, sõltumata east.

Laupäeval

„In Graafika“ festivali näituste avamisralli:

* Marko Nautras (Eesti) ja noortenäitused Port Arturis (Paulis Liepa, Pavel Grebenjuk, Aivar Kurvits, Remo Randver, Ville Karel Viirelaid), rühmitused Siht (Aap Kaur Suvi, Ats Nukki, Berit Pajula, Liina Loper, Mariliis Oksaar) ja Inimmuster (Anna-Kaisa Vita, Helena Keskküla, Krista Zimm);

* Amazing Hancock Brothers (Texas, USA) Pärnu raekojas linnagaleriis;

* Curtis Jones (Oklahoma, USA) Pärnu raekojas linnagaleriis;

* Tyler Krasowski (USA), Xenia Fedorchenko (Moskva), American Dirty Printmakers, Paulis Liepa (Läti) Pärnu raekojas linnagaleriis;

* Eesti klassika – Jaan Klõšeiko, Raul Meel, Leonhard Lapin, Jüri Arrak, Peeter Allik, Toomas Kuusing, Albert Gulk Endla teatrigaleriis;

* Tõnis Laanemaa retrospektiiv 75 Pärnu keskraamatukogus;

* Albatross Editions Tartu ülikooli Pärnu kolledžis;

* Ryan O’Malley ja Curtis Jones (USA) Pärnu kunstnike majas.

Pühapäeval

* tegevus üle linna, Supeluse tänaval ja Munamäel („Kuldrula 2012“) Pärnus,

* rahvusvaheline graafikaturg ja töötoad otse tänaval (võta kaasa oma T-särk).

Näitused on avatud 21. juulist 12. augustini.

Andmed: festival

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles