Linnavalitsuse põrumine

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Läinud nädalal said ööklubi Sugar, Nikolai Lehtla, A.P.T.E.K., Citi pubi, Cocoloco ja Bravo Burger Supeluse tänaval linnavalitsuselt ähvarduskirja.

Kui kella 23ks ei elata vastavalt öistele müranormidele, võtab linnavalitsus kasutusele rangemad abinõud: tühistatakse avaliku ürituse luba, ei väljastata luba muusika mängimiseks tänaval või keelatakse helivõimendusega ansamblite esinemine.

Kirjas viidati kaebustele, ometi ei esitanud linn ühtki kontrollitud fakti, mis kinnitaks lubatud mürataseme ületamist lõbustuskohtades või nende terrassidel.

Hämminguks oli põhjust enamgi. Linnavalitsuse pitsat on ettevõtjatel kooskõlastusel, millega teatud päevadel lubatakse väljas muusikat mängida südaööni, mil Pärnus algab öörahu. Mida kujutab endast sel juhul vaikne tund 23-24?

Linnavalitsusele ei lähe karvavõrdki korda, et lõbustuskohtade omanikud on eelnevalt kokku leppinud ansamblite või üksikesinejatega, on omavahel kooskõlastanud elava muusika mängimisaegu, et mitte üksteisele ”sisse sõita”.

Kirjale on alla kirjutanud kõikide poliitiliste linnavalitsejate asendajana tankist-abilinnapea Meelis Kukk. Ent kiri ei pruugi olla tema koostatud, sealt leiab veel linnavara peaspetsialisti Elo Juursalu nime, kellele kuulub tõenäoliselt autorlus.

Kirja lõpust hakkab silma veel üks finess: nimelt on linnavalitsus seisukohal, et kompromiss ei peagi kõigile osalistele sobima! Järelikult ongi kompromissid Pärnus välistatud.

Linnavalitsuse kõneisik Maria Murakas-Ollo ütles läinud nädalal Pärnu Postimehele, et linnavalitsus tutvub mõõtmistulemustega, kutsub pärast puhkuste lõppu kokku nõupidamise ja loodab selleks ajaks teada vastuseid saadetud kirjadele.

Lõpust alustades: lugesin kirja ja selle sisu järgi ei ilmne, et saatja peaks linnale midagi vastama. Viimase linnavalitseja puhkus lõpeb 11. augustil, pärast seda on perepuhkuste aeg Pärnus läbi ja need, kellele meeldib tukkuv linn, oma eesmärgi poole juba teel. Nõupidamiseks pole enam põhjust.

Lubatagu küsida, milliste mõõtmistulemustega kavatseb linnavalitsus tutvuda, kui pole tehtud ühtki nõuetele vastavat müramõõtmist ja linn ei plaanigi ametlikku müramõõtmist tellida. Muidugi, sest hilja juba!

Suutmata suvist meelelahutust kesklinnas koordineerida, on Pärnu linnavalitsus läbi põrunud ja valinud ähvardamistaktika.

Peale juba kirjeldatud kirjade loo on nädalavahetusest teinegi näide, kuidas ei mahtunud koos toimuma raehoovis jazz-kontsert (kell 20) ja muusika Nikolai Lehtlas (19-23). Et jazz’i korraldajatel oli linnavalitsuses ilmselt rohkem käsi sees, tuli sealt teistele ähvardav telefonikõne olla jazz’i ajal vait või muidu … Ülemvõimu vastu ei saa ja oldigi vait, aga jazz läks veerand tundi üle aja ning tund ja veerand kestnud paus peletas teiste tegijate publiku. Ometi oli linnavalitsus varem andnud Nikolais mängimiseks kooskõlastuse. Niipalju siis sõnapidamisest.

Toodud näidete põhjal võib öelda, et Pärnu linnavalitsuses ei osata teha kompromisse ja probleeme on sõnapidamise ning usaldusväärsusega. Hea meelega keelaks linnavalitsus suvisel ajal Pärnus terrassid ja välikohvikud üldse, siis poleks mingit probleemi. Sel teel juba ollaksegi, esitades välikohvikutele mitmesuguseid nõudmisi. Vihmane suvi tõestas sedagi, et linna nõutud ühesugused kattevarjud ei pruugi tugevamaid ja kestvamaid vihmahoogusid pikemalt kinni pidada.

Pärnakana olen aastaid maksnud suvekuudele lõivu, sest mitme asjaolu kokkulangemisel on kesklinnas toimuv sageli hästi kuuldav Rääma veereski. Aga selline meie lühike suvine elu kord on. Ent kui südametunnistus ei vaeva ja päevatöö leivaametis, suvilas või kodus tehtud, pole uinumisega probleeme. Need, kes veedavad suurema osa päevast naabrite peale kaebusi vorpides ja kagebiitlike koputajatena uste taga kuulatades, vähergu unetult!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles