Nädala algul näeb Taalmaa monolavastusi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Taalmaa pani omal ajal Hitlerit kehastama lavastaja Ervin Õunapuu.
Indrek Taalmaa pani omal ajal Hitlerit kehastama lavastaja Ervin Õunapuu. Foto: Margus Ansu / Postimees

Näitleja Indrek Taalmaa rõõmustab teatrisõpru pärast poolteiseaastast pausi taas oma monotükiga “Hitler”, mida saab näha täna õhtul Kentuki Lõvi trahteri vabaõhulaval.

Kuni augusti keskpaigani esitab Taalmaa seal olenevalt nädalast igal teisipäeval või esmaspäeval oma kaht monotükki.

Et Pärnu kultuurielu on kirev nädala sees ja lõppudel, kuid nädala algus üpris tühi, on see ühtlasi püüe pakkuda nii kohalikele kui suvekülalistele neilgi päevil sisukaid kultuurielamusi.

“Minu monolavastused on tegelikult juba ammu väljatoodud asjad, mida olen siin-seal esitanud,” märkis Taalmaa.

Üle tüki aja võib näha tema esituses “Hitlerit”, mis tuli aastaid tagasi välja Tartu Vanemuises. Mängiti seda toona Püssirohukeldris ja käinud on Taalmaa sellega paljudel festivalidel.

Aprillis mängis Taalmaa “Hitlerit” Viljandis ja need esinemised kulgesid näitleja sõnul väga edukalt. “Pärnus ei ole ma mänginud seda paar-kolm aastat,” lausus ta.

Teine tükk, mida Taalmaa esituses näeb, on Andrus Kivirähki “Sinised kilesussid jalas” ehk kuus monoloogi raha asjus. Selles monokomöödias tuleb tal olla mees nagu orkester ja mängida nii mehi kui naisi.

Lavastuse teeb aktuaalseks ajalooline pöördepunkt, mil Eesti kroon vahetub euroraha vastu ja me saame osaks ühest suuremast süsteemist. Kuid ometigi ei tea me veel, kas ja millist mõju see avaldab iga eestlase heaolule.

Näitleja kehastub eri rollideks ümber otse publiku silme all ja vaataja saab osa nii kostüümivahetusest, grimmi pealepanekust kui eemaldamisest.

“Sinised kilesussid jalas” etendub järgmise nädala esmaspäeval. Ülejärgmisel nädalal on näitleja ütlust mööda veel lahtine, kumb tükkidest esitusele tuleb. Vihmaga etendused ära ei jää, siis kolitakse lihtsalt trahteri siseruumidesse.

Monolavastustega jätkab Taalmaa seejärel augusti keskpaigas. 16.-18. augustil toimub tema eestvedamisel Pärnus rahvusvaheline monoetenduste festival “Monomaffia”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles