Küttepuid ostes tuleb orienteeruda termineis

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alused Teet Killingu käe all ja taamal mahutavad kaks ruumimeetrit laotud halge, tagaplaanil täituvasse kasti mahub puistepuidu kuupmeetreid kaugelt enam.
Alused Teet Killingu käe all ja taamal mahutavad kaks ruumimeetrit laotud halge, tagaplaanil täituvasse kasti mahub puistepuidu kuupmeetreid kaugelt enam. Foto: Ants Liigus

Mitte enam mägede taga kütteperioodiks puid varudes tuleb toimetada arukalt ja teha endale selgeks küttepuude müügil kasutatavad terminid.

„Kuivõrd müüjaid on palju, soovitan kõigepealt nad kõik läbi helistada: kui teid huvitab madalam hind, siis see võtkegi,” märkis Teet Killing, küttepuude müügiga seotud metsakonsulent. „Kui aga tahate saada puud, millega kõlbab talvel küttagi, minge ja vaadake puud enne üle, kui need teile pimedas hoovi maha kallatakse.”

Eriti toonitas Killing seda, et ostuläbirääkimisel on tarvis tähele panna, millises “pakendis” puid ostetakse: tuuakse küte kohale puistekoorma või laotud koormana.

Just möödarääkimised selles valdkonnas on põhjus, miks mõnigi ostja kannab hiljem müüja tarvis rusikat taskus ja süüdistab teda tüssamises.

Mõisted selgeks

Eeltoodu ilmestamiseks tõi Killing näiteks koorma meeter korda meeter korda meeter (m³) kasti läbisegi lastud 33 cm pikkustest halupuudest.

Kui selline puude puistekoorem viisakalt ära laduda, saab neist ümmarguselt 0,6ruumimeetrise riida. Õhuvahedeta ladudes tuleb riit veelgi kasinam: ainult 0,4 m³ ehk metsanduses tarvitatava terminina 0,4 tihumeetrit.

„Paljud arvavad, et ruumimeeter ja kuupmeeter ehk siis puidu juures tihumeeter on üks ja sama – ei ole,” tõdes Killing. „Ostja jätab selle kahe silma vahele ja hiljem ongi selles etteheidete põhjus.”

Killingu väitel meie põhjanaabrite juures eespool toodud möödarääkimise võimalust enam pole, sest Soomes on erinevalt Eestist laotud halupuude müük ammu unustatud teema. Seda puhtpraktilistel põhjusel: selleks kulub liiga palju inimtööjõudu.

Rääkija meenutas muigamisi aastatetagust juhtumit, kus ta sõidutas oma küla memme hoovi kümme ruumimeetrit laotud halge ja memmeke lõi kaht kätt kokku: kas tõesti see koorem on kümme ruumimeetrit?

Kui tooja uuris, millest mammi imestus, sai ta vastuseks, et aasta varem oli talle toodud samuti kümme ruumi, aga siis olnud puid silma järgi koormas tunduvalt enam.

Pidigi olema, sest toonasesse koormasse olid puud loobitud, mitte laotud.

Sulitempe kaua ei tee

Paarkümmend aastat küttepuude valmistamise ja müügiga tegelev Toomas Valgemäe tuletas oma kogemusest meelde tartlasest küttepuumüüjat, kes läks petukauba peale välja ja tal läks see näiliselt kordagi. Näiliselt!

„Vend ladus GAZ-53 kasti ette kaks riita, taha kaks riita, keskele aga loopis ja müüs odavalt – ega tal samasse kohta teist korda asja olnud,” nentis Valgemäe. „Siis ta vahetas auto ja telefoninumbri. Mina olen ühe auto ja ühe telefoninumbriga müünud Pärnus algusest saati: ma ei saaks sellist asja teha, et viin kaheksa ruumi, kuid kasti annaks panna ainult seitse.”

Nii Killing kui Valgemäe rõhutasid, et tänapäeval pole tarvis lähtuda kunagisest tarkuseterast, et silm sirkel, nina vinkel.

Selleks, et teha selgeks puistepuidu kuupmeetri, ruumi- ja tihumeetri suhted, piisab avada arvuti ja leida sealt vajalikud andmed.

Kel see võimalus puudub, võib paluda abi kelleltki teiselt või pöörduda SA Erametsakeskuse mõne Pärnumaa metsakonsulendi poole. Neilt saab küsida ka asjakohaseid trükiseid.

Konsulentide hinnang on paslik, kui inimene tõesti tunneb, et tal on küttepuid ostes nahk üle kõrvade tõmmatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles