Nahavähki soodustab ka pelgalt päevitumine

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA teadlased jõudsid järeldusele, et UV-kiirte ajel toimuv päevitumine, mille kohta arvati varem, et see kaitseb nahka kiirguse kahjuliku mõju eest, on otseselt seotud kasvaja tekkega.

Spetsiaalse aparatuuri abil kasutati nii UVA- kui UVB-kiirgust transgeensete hiirte peal bioloogiliselt olulistes kogustes, et jälgida täpselt, mille ajel melanoom kujunema hakkab, vahendab teadus.err.ee.

Kui UVB-kiirgus (280–320 nm) kahjustab DNAd nagunii, siis UVA-kiirguse (320–400 nm) puhul tekib melanoom alles melaniini olemasolul. Melaniin ongi nahka pruuniks tegev pigment, mis tekib UV-kiirguse mõjul, ja UVA-kiirguse mõjul kahjustub melaniini tootvate rakkude DNA, mistõttu tekib nahavähile soodne kasvulava.

Seega ei ole olemas ohutut päevitamist ja eriti ohtlikud on solaariumid, kus lambid eraldavad 12 korda tugevamat UVA-kiirgust kui päike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles