Elust tivoli kõrval

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu sadamakail tegutsev Tivoli.
Pärnu sadamakail tegutsev Tivoli. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tahaks kommenteerida 24. juuli Pärnu Postimehes ilmunud Kalev Vilgatsi artiklit ”Linnavalitsuse põrumine”. Selles kirjutatakse, kuidas Rüütli-Hommiku tänava ümbruses asuvad baarid said linnavalitsuselt ähvarduskirja öise mürataseme mittejärgimise eest. Väga tore oli lugeda, et linnavalitsus hoolitseb pärnakate öörahu eest ja just selles piirkonnas, sest Akadeemia-Kalda-Sadama tänaval need normid ju ei kehti.

5. augustil saab tivoli 40 päeva täis ja ehk nad siis tõesti lahkuvad. Pärnakad vahest teavad, et lõbustuspark asub kesklinnas sadama territooriumil ehk keset linna. Kas linnaisad on kursis sealse müratasemega?

Esimesed kaks nädalat oli ikka väga vinge trall: 12-01 ja pärast seda algas tivoli töötajate läbupidu, mis kestis varajaste hommikutundideni. Iga atraktsiooni juures tümpsub eri muusika ja mida kõvem musa, seda vingem karussell. Nüüd siis bermuda kolmnurk: Akadeemia-Kalda-Sadama tänav.

Elanikud aknaid lahti hoida ei saa (ei ole võimalik rääkidagi), sest muusika ja ekstreemsusi nautivate inimeste kiljumine-röökimine käib luust ja lihast läbi. Tahad kell 23 magama heita, et hommikul värske ja puhanuna tööle minna, kuid sõba silmale ja isegi värsket õhku aknast tuppa lasta saad võib-olla kell 2.

Kus on nüüd mürataseme mõõtjad? Kus linnaisade silmad? Või hoopis kõrvad?

Kas poleks olnud elementaarne ümberkaudseid elanikke teavitada sellest, et neljakümneks päevaks pannakse kõigi kannatus proovile? Nüüd veel Kalda tänavast. Sellel väikesel tänaval on kolm maja, üks üleval vallimäel ja kaks all vallimäe ääres. See on Kalda tänav ja tegelikult kõnnitee, mitte maantee.

Vastavad märgidki üleval. Et oma autot saaksid maja juures hoida, pead linnavalitsuse kukrut nuumama, siis antakse aastane luba. Ka autot omavad sugulased-sõbrad, kes paariks tunniks külla tulevad, peavad loa hankima. Ja mis siis alates Tivoli saabumisest Kalda tänaval toimub?

Astud hommikul kell 7 trepile ja veoauto kihutab sinust mööda, nii et viib tatigi ninast! Hommikust õhtuni on kohutav liiklus ja ega siis märkidest hoolita ja kiirust vähendata. Saan aru nendest autojuhtidest, kes ei taipa, kuidas Kihnu praamile pääseb, nemad on kultuursed, aga välismaa numbrimärkidega autod, kuhu neil on kiire? Kõnniteel? Keelumärgi alt läbi?

Siit üleskutse pärnakatele, kes on tivolist üleküllastunud ja piisavalt kannatanud. Kuidas vältida seda, et järgmisel aastal tivoli enam sadama platsile ei tuleks? Kas linnavalitsus või sadam sai väga head pappi kokku kühveldada territooriumi rentimise eest. Mida peaks kolme tänava elanikud tegema, et järgmisel suvel ellu jääda?

Kas see aitab, kui kõikide protestijate allkirjadega paber linnaisade ette panna? Kas tivolit kesklinnas on meile järgmisel suvel tingimata vaja?

Kirja autor on toimetusele teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles