Pühapäeval peetakse mälestuste maja sünnipäeva

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana postkaart koolimajast, tehtud 1902. aastal.
Vana postkaart koolimajast, tehtud 1902. aastal. Foto: Erakogu

Pärnu on juba üle sajandi saanud uhkeldada, et Liivimaa ühe andekaima arhitekti August Reinbergi üks kolmest Eestis asuvast suurteosest asub just siin, suvepealinnas.

Teised sama autori väärthooned on Tallinnas Estonia teatri vastas asuv endine Maapanga hoone ja Mooste mõis Põlvamaal. Reinbergi tähtsaim ajalooline hoone aga seisab Riia südalinnas. See on historitsistlikus stiilis rahvusteater, kus 18. novembril 1918 kuulutati välja Läti Vabariik.

110 aastat tagasi sai Reinbergi projekteeritud hoone lõpuks valmis ja Pärnu tütarlastegümnaasium võis uhiuude majja kolida.

“Kunagises Pärnu tütarlastegümnaasiumis õppinutest tunnen vaid väga kõrgesse ikka jõudnud Maria Carlssoni, Rootsis elavat Amandus Adamsoni tütart. Lihtsalt liiga palju vett on merre voolanud meie ja kaugete kooliõdede-vendade vahelt. Neid Saksa sõdureid, kes teise ilmasõja ajal siin asunud laatsaretis oma haavu ravisid, pole samuti au teada,” märkis Mark Soosaar, kes on kooli kasvandik aastatest 1956-63, mil maja kandis Koidula kooli nime.

Küll aga teame-tunneme sõjajärgsete aastate Koidula kooli vilistlasi: Eesti teaduste akadeemia presidenti Richard Villemsit, folklorist Ingrid Rüütlit, pianist Arbo Valdmad, lauljatar Pille Lille ning direktoreid Jüri Ermi, Linda Soovikut, Armas Kuldseppa. Nüüd juhib selles kaunis Põhja-Saksa neogooti sugemetega tellismajas elu Pille Tahker ja tegutseb Vanalinna kool.

Kümmekond aastat tagasi, hoone sajandal sünnipäeval, kogunes kooliõuele üle tuhande kooliga seotud inimese ning üheskoos suudeti ära hoida võimlaks mõeldud plekk-kasti ilmumine püssirohukeldri peale rajatud võimla ja kooli peahoone vahele.

Kesklinna koolide võimla kerkis hoopis ilusamal kujul Kuninga tänava kooli hoovi.

Koidula kooli endised õpilased aga otsustasid igal augustikuu esimese pühapäeva keskpäevatunnil koguneda ühiste mälestuste maja õuele. Homme saadakse seal taas kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles