Kõrge neljanda koha esimene emotsioon oli pettumus

Enn Hallik
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Medalimõtetega Londoni olümpiaregati starti läinud neljapaadimehed (vasakult) Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä andsid distantsil endast kõik, kuid ikkagi jäi pronks 1,74 sekundi kaugusele.
Medalimõtetega Londoni olümpiaregati starti läinud neljapaadimehed (vasakult) Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä andsid distantsil endast kõik, kuid ikkagi jäi pronks 1,74 sekundi kaugusele. Foto: Liis Treimann/Postimees

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja sõitis Londoni olümpial välja neljanda koha.

Finaalis domineeris Saksamaa paatkond Karl Schulze, Philipp Wende, Lauritz Schoof ja Tim Grohmann, kes oli tänavusel hooajal kõikidel MK-etappidel leppinud Horvaatia järel teise kohaga.

Teisena jõudis üle lõpujoone ka pettumust välja näidanud Horvaatia. Eestlaste eest napsas pronksmedali Austraalia nelik, kes edestas meie mehi 1,74 sekundiga.

Tipud olid meist edukamad

Eesti neljapaadisõudjad olid olümpiafinaali järel veidi pettunud, kuid tunnistasid, et andsid endast kõik, kaotasid tugevatele ja neil pole häbi neljanda kohaga koju minna.

“Midagi pole teha, maailma tipud olid meist täna edukamad,” tõdes paatkonna treener Matti Killing. “Ülesanne oli püüda pundis püsida ja viimasel 500 meetril rünnata, aga olime stardi järel alles viiendad – olümpiafinaalis ei tohi rivaale eest ära lasta! Poolel distantsil olid vaid sakslased kaugel, teised veel haaratavad. Aga austraallased vajusid juba liiga pikalt ette, meie omad pidanuks rohkem riskima ja paarsada meetrit varem käiku andma. Saime ju radade ümberpaigutamisega Austraaliast soodsama vee, aga ei osanud ära kasutada.”

Selle päeva paratamatus

Killing hindas paadi sõitu loodetust veidi hambutumaks, tõmmet lootis ta näha erksamat.

“Olen põhimõtteliselt nõus, neljas koht on tõesti jama. Saksa ja Horvaatia olid küll favoriidid, kuid kõiki teisi oleme ju tänavu võitnud,” ütles treener, korrates klassik Kaido Kaaberma kuulsat lauset.

Tõnu Endrekson ütles, et distantsi esimesel poolel oldi kuidagi kinni, paat ei jooksnud.

“Tuhande peal tõstsime tempot, aga sellest liidritega kaasa minemiseks ei piisanud,” rääkis Pekingi hõbedaga paatkonna ainus olümpiamedalist. “Tuul, üldse ilm polnud probleemiks, aga poolfinaalis klappis meil tõmbedünaamika paremini kokku.”

Endreksoni väitel sõideti end täiesti tühjaks, ja kui koht ei tulnud see, mis loodeti, siis tuleb seda pidada selle päeva paratamatuseks.

“Esimesel poolel tundsin minagi, et pole täiuslikku ühist äratõuget,” lisas Allar Raja. “Suutnuks me siis kõrval püsida ja juurde panna … Aga minu lihas sai igatahes täiesti tühjaks.”

Toore jõuga ei murra

Paadikaaslastest pettunumana tundunud Raja arvas, et nii kõva meie paatkond ei ole, et maailma tippe toore jõuga murda suudab, vaja on ideaalselt klappivat tehnikat. Mis aga eestlaste eest medali võtnud austraallastesse puutub, siis neile andis Raja au.

“Nad muutusid hooaja jooksul iga sõiduga paremaks, üldse on selle riigi sõudajd väga kõvad töömehed,” kiitis Raja.

Andrei Jämsä sai oma kolmandal olümpial senistest parema koha, oli ühtlasi kurb ja positiivne.

“Kurb, et medal saamata jäi, aga saime ikkagi kõrge koha, meil on hea paatkond, olümpiamelu on vahva, mina olen positiivselt meelestatud,” kinnitas Jämsä. “Sõidu ajal ei mõtle muidugi kohale või medalile, siis keskendud koostööle ja sisendad endale, et ei tohi alla anda.”

Paatkonna eessõudja Kaspar Taimsoo seekord ei väitnud, et sõit kerge oli. Ütles hoopis, et kõik jaks jäi distantsile, kõrvad on lukus, süda puperdab ja vererõhk vist 200.

Küll tulevad ka võidud

“Vahepeal oli jah koostöös väike ebakõla sees. 400 meetrit enne lõppu vaatasin, et Austraalia on ees, panin auru juurde, mehed tulid kenasti kaasa, aga ei aidanud. Kas varem tempo tõstmine aidanuks, ei tea, sest siis võinuks meil enne lõppu jaks otsa saada,” rääkis Taimsoo.

“Pettumust on neljanda kohaga lõpetades muidugi parasjagu, aga kui teisest küljest vaadata, siis meie sõit hooaja alguses ja nüüd on hoopis teisest mastist. Seega – treenime, saame veel paremaks, küll tulevad ka võidud,” lisas Taimsoo.

TULEMUSED

Paarisaeru neljapaatide finaal:

1. Saksamaa 5.42,48

2. Horvaatia 5.44,78

3. Austraalia 5.45,22

4. Eesti 5.46,96

5. Suurbritannia 5.49,19

6. Poola 5.51,74

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles