Johan Linde tegi ajalugu

Enn Hallik
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okeaania poksimeister, puhas Eesti mees Johan Linde.
Okeaania poksimeister, puhas Eesti mees Johan Linde. Foto: Enn Hallik

Austraalia dressi kandev Adelaide’i mees Johan Linde jäi küll olümpia poksiringis superraskekaalu avaringis kindlalt alla hiinlasele Zhilei Zhangile, aga vastas küsimustele vaid veidi kanges eesti keeles.

29aastane hiinlane on kaks meetrit pikk ja kaalub 116 kilo, ta kontos on Pekingi mängude hõbe, kaks pronksi MMilt, võidud Aasia meistrivõistlustelt. Sama aasta mees Linde on pea sama pikk, aga 12 kilogrammi väiksem, tema biograafias suured täiskasvanute medalid puuduvad. Olümpiale kvalifitseerus ta Austraalia ja Okeaania meistrivõistluste võitjana.

Zhang oli Lindest sedavõrd üle, et teise raundi kolmandal minutil katkestas kohtunik Linde tervise huvides matši.

“Ma tegin, mis oskasin, aga teha polnud midagi – hiinlane on suur ja tugev mees, täna oli ta minust lihtsalt parem,” ütles higisena ringist tulnud Linde eestikeelsele küsimusele vastates eesti keeles. Ta keel on küll veidi konarlik, aru on saada, et igapäevaselt suhtleb ta inglise keeles, aga oma vanemate keelt räägib ta väga meeleldi.

“Mul ei ole Adelaide’is seltskonda, kellega eesti keelt harjutada saaksin,” ütles suhtlemisaldis Linde. Ta isa läks Austraaliasse juba ammu, mingil ajal viis ta sinna endale Eestist naise, ja Johan, kellele isa pani kolm eesnime, kolmandaks neist Tõemeele, sündis juba Austraalias. Eestis on ta käinud vaid ühe korra kakskümmend aastat tagasi.

“Mul on Saaremaal vanaema, tahan teda kindlasti näha, sest vanainimese tervis pole ju igavene,” ütles Johan.

Kui kaua tema poksijakarjäär jätkub, ei osanud Johan öelda. Adelaide’i ülikooli majanduse alal lõpetanu kavatseb lähikuudel abielluda ja mõtleb pigem peenikesele perele ning töökarjäärile kui poksitrennidele. Aga ta kasutas sõna “ilmselt”, ei välistanud ka järgmisele olümpiale pürgimist.

Igal juhul on Johan Linde teinud Eesti poksi ajalugu, sest viimati olid Eesti poksijad olümpiaareenil 76 aastat tagasi 1936ndal Berliinis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles