Poksimaailmas uskumatud lood

Enn Hallik
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okeaania poksimeister, puhas Eesti mees Johan Linde.
Okeaania poksimeister, puhas Eesti mees Johan Linde. Foto: Enn Hallik

Kui käisin mõni päev tagasi olümpia poksihallis Austraalia koondise eest võistelnud eestlast Johan Lindet vaatamas, selgus, et kui mõnest spordialast tean rohkem ja mõnest vähem, siis poksist mitte midagi.

Ühes kergemas kaalus olid ringis jaapanlane Shmizu ja keegi aserbaidžaanlane, kohtunikuks turkmeenlane. Esimeses kahes raundis tundus aser veidi üle olevat, aga punktid näitasid, et koguni suhtega 12:5. Olgu, ei jaga finesse, ju ühel läksid löögid läbi ja teisel mitte.

Kolmandas raundis osad vahetusid. Aser väsis, japs toibus ja tümitas vastast, kuidas jaksas. Mida lähemale gongile, seda marulisemalt ja tuikuva mägedepoja päästis põrandale löömisest vaid lõpukell. Ja siis - võitjana tõsteti hoopis Aserbaidžaani sportlase käsi! Jaapanlane oli hämmingus, poolpilditu aser talutati treenerite vahel ära, publik vilistas, mis jaksas.

Õnneks oli sel lool ka järg. Samal ööl kell pool kaks nimetati võitjaks siiski jaapanlane, kes jõudis seega vähemalt veerandfinaali ehk kaheksa sekka. Kõmulise matši kohtunikud saadeti aga olümpialt päevapealt koju.

Aimu, kuidas asjad poksimaailmas käivad, andis seesama Austraalia raskekaalupoksija Linde.

"Money talks. Ma veel ei tea, kus järgmine MM toimub, aga väga suure tõenäosusega on see Kesk-Aasia endistes NSV Liidu vabariikides. Sest sealt liigub poksi suur raha. Ostetakse endale tiitlivõistlused, ostetakse ära kohtunikud ja võidud tiitlivõistlustel, nagu siin nägite," teadis Linde. "Noh, võetakse mõni kohtunik maha, ega see siis igaveseks ole, aga korralik rahasumma on tal ju taskus ja sinna jääb. Kas mäletate skandaali Pekingi olümpia eel, et Aserbaidžaan on endale kolm kulda ostnud, miljon dollarit tükk? Ja kuhu see skandaal jõudis?
Ei kuhugi, vaibus. See seltskond on omavahel lihtsalt nii seotud."

Poksisaalis näeb üldse väga erilisi tegelasi. Kui seesama Linde on hästi heatahtlik, siiras ja intelligentne hiiglane, siis näiteks üks iraanlane tegi keelatud löögi eest diskvalifitseerimise järel ringis terve tsirkuse. Loopis kindaid ja maski, keeldus kohtuniku käskudele allumast ja lõpuks pani hoopis vale ukse suunas minema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles