Artur Kase: Liiklusõnnetuse puhul käitu õigesti

, Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse komissar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse
komissar Artur Kase.
Pärnu politseiosakonna korrakaitsetalituse komissar Artur Kase. Foto: Pärnu politseiosakond

Nii nagu kõlab ütlus „Tegijal juhtub“, ei pääseta liikluses tihtipeale õnnetusteta, kuid siinjuures on oluline käituda korrektselt ja seaduskuulekalt.


Liiklusõnnetusest teatamine on kohustuslik, kui on inimkannatanuid või on tekitatud varaline kahju. Kui kahju on tekitatud vaid enda sõidukile ja keegi viga pole saanud, siis piisab, kui teatada kindlustusseltsile. Kindlustusseltsile teatamisest piisab ka juhul, kui inimkannatanuid pole ning liiklusõnnetuse osalised on õnnetuspaigal sõlminud kirjaliku kokkuleppe ja nimetanud varalise kahju põhjustanud isiku.



Kui õnnetu juhuse läbi on sõidetud vastu teepiirdeid või liiklusmärke või muud sellist, kus ei ole võimalik kindlaks teha kahju saajat või temaga ühendust võtta, on politseile teatamine kohustuslik.



Siin on eluliseks näiteks väga levinud liiklusavariid parklaaladel, kus ettevaatamatu manööverdamise käigus on  õnnetused kahjuks liiga sagedased. Mitte mingil juhul ei tasu parklas pihtasõidul ise teise sõiduki kahju hinnata, selleks on politsei eksperdid.



Pärnu politseiosakonnas on registreeritud käesoleval aastal 28 juhtumit, kus liiklusõnnetuse tagajärjel on tekitatud varalist kahju ja siis politseile teatamata lahkutud. 60 protsendi ulatuses on politsei varalise kahju põhjustaja kindlaks teinud. Selliste juhtumite avastamisel politsei poolt on väga suur roll olnud pealtnägijatel-tunnistajatel. Politsei tänab kõiki kohusetundlikke inimesi, kes seaduserikkumist märgates on sellest  informeerinud.



Politsei palub kindlasti kõigil liiklusõnnetust pealtnäinutel sellest teavitada politseid ja fikseerida sõiduki registreerimisnumber.



Liiklusõnnetusest politseile mitteteatamise korral võib karistada rahatrahviga kuni 18 000 krooni, aresti või sõiduki juhtimise õiguse äravõtmisega kuni ühe aastani.



Liiklusõnnetuse sündmuskohalt põgenemise eest on ette nähtud karistus rahalise trahvi näol 18 000 krooni, arest või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmine kuni kahe aastani.



Tegijal juhtub, kuid käitugem mõistlikult ja õigesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles