Küsimus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käisin tööl, aga mul polnud kirjalikku töölepingut. Tööandja jättis töötasu maksmata, kas mul on õigus midagi nõuda?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Valdmets:

Töölepinguseadus (TLS) sätestab, et tööleping sõlmitakse kirjalikult, aga tööleping loetakse sõlmituks ka juhul, kui töötaja asub tegema tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele eeldada üksnes tasu eest. Töötaja tööle lubamine võrdub töölepingu sõlmimisega ja kirjaliku vorminõude järgimata jätmine ei too kaasa töölepingu tühisust.

TLSi alusel eeldatakse, et osalised lepivad töötasus kokku. Töötasu kokkuleppe puudumisel loetakse töötasuks samalaadse töö eest samalaadsetel asjaoludel tavaliselt makstavat tasu.

Töötaja ja tööandja vahelisest töösuhtest tekkinud lahkarvamus lahendatakse võimaluse korral töötaja ja tööandja kokkuleppel, kui kokkulepet ei saavutata, on õigus pöörduda töövaidluse lahendamiseks kohtu või töövaidluskomisjoni poole. Töövaidluse käigus peab oma nõudeid tõendama ja tunnistajate ütlused on selleks üks võimalus, samuti kõik kirjalikud dokumendid töösuhte kohta.

Seega on õigus pöörduda saamata jäänud töötasu nõudega töövaidluskomisjoni või kohtu poole. Töövaidluskomisjoni avalduse näidis ja selgitused selle koostamiseks on tööinspektsiooni kodulehel: http://www.ti.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles