56 aastat hiljem ikka olümpial

Enn Hallik
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
78aastane USA vabakutseline ajakirjanik Elliot Denman on Londonis oma 12. suveolümpial.
78aastane USA vabakutseline ajakirjanik Elliot Denman on Londonis oma 12. suveolümpial. Foto: Enn Hallik

Juhus viis mu Londoni mängudel kokku ühe vapustava vanahärraga. Elliot Denman on 78 aastat vana, elab USA New Jersey osariigis ja on olümplane juba 56 aastat. Ka oma visiitkaardile on ta kirjutanud journalist-olympian.
 

Vitaalne Elliot rääkis, et tervis on tal korras just tänu spordile, spordist kirjutamine huvitab teda endiselt ja ta kavatseb täiesti tõsiselt olla platsis ka 2016. aasta Rio de Janeiro mängudel. Aga ta esimene olümpia oli juba 1956. aastal ja Austraalias Melbournes oli ta kohal võistlejana.

"Olin USA koondislasena rajal 50 kilomeetri käimises ja lõpetasin 11. kohaga," rääkis Elliot Denman. "Teie Bruno Junki tean küll, ta sai samal olümpial 20 kilomeetris pronksi. Elab ta veel? Ei. Kahju. Mina hakkasin tükk aega pärast võistlejakarjääri lõppu tervise huvides taas mõõdukalt sportima, läbisin näiteks seitsmekümnendatel 80kilomeetrisi käimismaratone. Nüüd muidugi enam mitte, aga tervisekõndi teen ikka."

Kolmes ja 50 kilomeetris ehk siis lühimal ja pikimal distantsil korra USA meistriks tulnud Elliot on oma olümplase karjääri jätkanud ajakirjanikuna, teinud seda üle kümne korra ja sai nüüd Londonis spordiajakirjanike rahvusvaheliselt organisatsioonilt AIPS tänutäheks olümpiatõrviku.

"Suveolümpiatega alustasin 1968. aastal Mexicos, puudunud pole üheltki, seega on London mulle kaheteistkümnendaks suveolümpiaks. Töötasin ka 1988. aasta Calgary ja 1994. aasta Lillehammeri taliolümpial," rääkis hämmastava olümpiapagasiga Denman.

Mängudest, kus ta ise osalenud, peab Elliot paremateks Sydney ja praegu kestvat Londoni olümpiat, kehvima osas on ta peaaegu nõus, et see võis olla Atlanta, aga häirivalt palju turvajaid on tal meeles ka Pekingist.

New Jerseys, kus Elliot elab, on tuntud eestlaste elupaik Lakewood. Arvukas vanem põlvkond kipub küll hääbuma ja järgmised põlved on järjest rohkem kohalikega segunenud, aga Elliot siiski teab ja tunneb meie rahvuskaaslasi.

"Minuga ühes klubis on jooksja Tiina Maasik, kes abiellus ameeriklasest kõrgushüppajaga," rääkis Denman. "Tean kergejõustiklast John Ylo Kuhit ja Jack või Jaak Ardonit, kes valiti kunagi USA korvpalliliiga NBA draft'i."

Kui uurisin, kuidas 78aastast ajakirjanikku aktiivses ja asjalikus Ameerikas lapsajakirjanike vastu pole vahetatud, muigas kolme lapse isa ja viie lapselapse vanaisa ja ütles, et neil puuduvad ju tavaliselt taust ja teadmised ning seepärast analüüsi ja arvamise õigus.

"Olen vabakutseline, teadmiste pärast mind ikka kutsutakse ja kasutatakse," rääkis Elliot Denman ja kiirustas oma meelisala kergejõustikku vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles