Kanter külastas presidendiga haavatud Eesti sõdureid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter.
Gerd Kanter. Foto: Liis Treimann/Postimees

President Toomas Hendrik Ilves ja Londoni olümpial kettaheites pronksmedali võitnud Gerd Kanter kohtusid laupäeval Inglismaal Briti armee Headley Courti taastusravikeskuses ravil viibiva kuue Afganistanis raskelt vigastada saanud Eesti kaitseväelasega.

„Neil päevil, kui räägime palju meie olümpiasportlaste suurtest saavutustest, ei tohi me unustada neid, kes hoiavad Eesti lippu au sees lahinguväljal. Te olete kangelased, kes väärivad riigi rõhutatud tuge ning kogu ühiskonna toetust ja mõistmist,“ ütles president Ilves presidendi kantselei vahendusel.

Ilves tänas Suurbritanniat kui Eesti liitlast NATO operatsioonil Afganistanis meie vigastatud kaitseväelastele tänapäevaste edukate ravi- ja rehabilitatsioonivõimaluste pakkumise eest. „See kergendab oluliselt meie sõdurite edasist elu vigastuse järel ja on aidanud arendada vastavat süsteemi Eestis,“ sõnas riigipea.

President Ilves meenutas, et Eesti kaitseministeerium koostab veteranipoliitika aluseid, mille eesmärk on kõigi meie kaitseväe välisoperatsioonidel sõdinute ühiskondlik tunnustamine ja professionaalne toetamine. „Veterani ja tema perekonna toetamine välisoperatsiooni eel, ajal ning järel peab olema kaitseministeeriumi ja kaitseväe ühine hool, et keegi Eesti eest võidelnutest ei tunneks end sellesama Eesti poolt hüljatuna,“ rõhutas president, kelle sõnul tasuks kaaluda ka Iraagis või Afganistanis vigastatud sõdurite töövõimetuspensioni suurendamist. „Osa neist jätkab tööd kaitseväes, aga kõigil pole see paraku võimalik,“ lisas riigipea.

Olümpiakangelane Gerd Kanter julgustas sõdureid vigastusest hoolimata eluga edasi minema. „Oleme teiega mõneti sarnased: me mõlemad vajame peale treenituse hästi palju eneseusku ja siis kolmas katse õnnestubki,“ ütles Kanter. „Olen uhke, et Eestil on sellised sõdurid.“

Riigipea ning kettaheite olümpiavõitja ja Londoni olümpiamängude pronksmedalimees Kanter kinkisid Eesti kaitseväelastele Eesti olümpiakoondise dressipluusid.

Alates 1995. aastast on kaitseväe välisoperatsioonidel osalenud ligi 2300 Eesti kaitseväelast, 130 sõdurit on saanud lahinguväljal vigastada, neist 34 raskelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles