Rannakino näitab uues kuues “Nipernaadit”

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nipernaadi.
Nipernaadi. Foto: Eesti Film 100

Sel neljapäeval, 16. augustil linastub Pärnu rannakinos Eesti filmiklassika pärl “Nipernaadi”, tegu on filmi digitaalselt taastatud koopiaga.

“Eesti Film 100” eestvedaja Jaak Lõhmuse teatel näeb publik vanu Eesti filme enamasti kulununa, mitte sellistena, nagu nad tehtud on. “Kunstiteost tuleb näidata sellisena, nagu ta on loodud – see õigus kuulub nii kunstnikule kui ka publikule,” märkis Lõhmus. “Originaalis ei ole eesti filmid ei helepunased ega pimedad – pimedus on filmides tekkinud, sest omal ajal filmikoopiate valmistamiseks kasutatav aparatuur oli “pime”.”

Pärnus juunis avatud rannakino eestvedaja Aivar Laane arvates on “Nipernaadi” linastus välismaiste tippteoste kõrval üks kino programmi suviseid tipphetki.

“Eesti filmipärandi säilimise ja populariseerimise kohalt on filmide digitaalne restaureerimine väga oluline. Vaid nii näeme tõelist teost, mille praegusel juhul Kaljo Kiisk 1983. aastal lõi, “ kommenteeris Laan.

August Gailiti 1928. aastal ilmunud ränduriromaani põhjal valminud filmi keskmes on eneseotsingul elukunstnik, kes loob mängleva kergusega enda ümber fantastilisi maailmu, eristamata tõde ja vale. Film, mille peaosa mängib Tõnu Kark, restaureeriti digitaalselt 2007. aastal projekti “Eesti Film 100” raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles