Juhtkiri: Rootsi dessant Pärnusse

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Täna Pärnus algav Rootsi nädal keskendab meie tähelepanu taas sõpruslinnadele. On üsna loomulik, et otse üle mere Rootsist on Pärnul kõige enam sõpruslinnu – kolm: Oskarshamn, Helsingborg ja Södertälje. Läbi aastate on suhtlemine kulgenud erinevalt, aga sõpru pole unustatud. Rootsi nädal annab pärnakatele võimaluse ja väljundi sõpradele tänu avaldada. Tehkem seda.


Viimastel aastatel on linnavalitsus sõprussuhteid varasemast enam korrastanud. Laiapõhjalise koostööleppega on sõpruslinnadena hõlmatud Šiauliai Leedust, Jelgava Lätist, Gran Norrast, Vaasa Soomest, Helsingör Taanist, Siofok Ungarist, Ocean City ja Portsmouth USAst ja Sotši Venemaalt ning eelloetletud kolm linna Rootsist. Ajale iseloomulik on seegi, et mida kaugem sõber, seda nõrgem side, USA linnadega seoses meenub pigem avalik munitsipaalturismi kriitika.



Konkreetsete koostööprojektidega on Pärnu seotud partnerlinnade Palanga, Jurmala, Drammeni, Novgorodi, Murmanski, Odessa ning Jaltaga. Keerulist majandusolukorda silmas pidades võiks tänavu vahetada häid ideid ja kogemusi Pärnuga samalaadsete kuurortlinnade Jurmala ja Palangaga.



Rootsi nädala kavast hakkab silma selle suunatus noortele. Rida koolieelikutest kuni täiskasvanuteni mõeldud tegemisi on seotud Pärnu keskraamatukoguga. Noortele soovitaks kindlasti kolmapäeval Noorteväljaku noortekeskuses toimuvat Rootsi-alast teabepäeva, sest on hämmastav, millistele projektidele on võimalik leida Skandinaaviast rahalist toetust. Rootsi nädala olulisust kasvatab seegi, et suvel võtab Rootsi üle Euroopa Liidu eesistuja kohustused ja rootslastel on jätkuvalt öelda kaalukas sõna Vene-Saksa gaasitoru Nord Stream kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles