Minister avas “Monomaffia” sümboolse kirsiga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Rein Lang maalib kirssi.
Kultuuriminister Rein Lang maalib kirssi. Foto: Urmas Taul

Nagu läinud aastal, oli eilegi Pärnu rahvusvahelise teatrifestivali “Monomaffia” avamisele palutud oma joonistamisoskust demonstreerima ürituse patroon kultuuriminister Rein Lang.

Ministri ülesandeks jäi maalida leibadega kaetud festivalilõuendile üks järjekordne tilluke kirss.

“Kirss leivatükil. Kui leib sümboliseerib vaimutoitu ehk teatrit, siis teatris on kirsiks näitleja. Kuna monoetendus keskendubki näitlejale ja näitlejatööle, siis see kirss seal leivatükil on ka väike,” põhjendas festivali eestvedaja Indrek Taalmaa.

Tänavu osaleb festivalil oma monotükkidega seitse riiki.

Endla sammassaal, mis on eilsest kuni homseni kestva festivali klubi asupaik, on muudetud neiks päeviks õdusaks kirsiõitevahuseks patjadega lebotamiskohaks, kus õhtuti pärast elamusterohket teatripäeva astuvad üles muusikud.

Siinsamas hõikab grand prix’ võitja ja mitme muu auhinna saajad homme õhtul välja kõik põhiprogrammi kümme monoetendust üle vaatav rahvusvaheline žürii. Kuna teatrihuviline iga etendust ilmselt vaatama ei satu, on vaatajate lemmiku selgitamiseks kokku pandud kõikjalt Eestist eri elualade inimestest koosnev ja üksteist mittetundev publikužürii.

Pärast viimast etendust teadustatakse Endla sammassaalis ka näitemängu kirjutamise võistluse võitja. Taalmaa märkis, et konkursile laekus 44 näidendit.

Ühes festivali avamisega avati sammassaalis Jüri Tensoni teatrifotode näitus, mis jääb üles augusti lõpuni. Vastavalt monoteatri festivali temaatikale keskendub väljapanek portreefotodele, heites pilgu armastatud Eesti näitlejatele, näitlejameisterlikkusele ja talletatud hetkedele Eesti teatriloos.

Paljudele võib tulla üllatusena, et rohkem merebioloogina tuntud Tenson on mitmekümne aasta jooksul talletanud läbi fotosilma sadu tähelepanuväärseid hetki Eesti kultuurielust. 1970.–1980. aastatel jäädvustas ta fotograafiahuvilisena suurema osa Endla lavastustest, aga ka olulisi sündmusi ja tegijaid 1970. aastate Tartust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles