Karl Madis lubab kuulajatele head tuju

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Madis.
Karl Madis. Foto: Peeter Langovits

Täna õhtul astub Pärnu pubi Kentuki Lõvi õuelaval üles Karl Madis, kes paneb suurt rõhku sellele, et tema publik saaks väärt kontserdielamuse.

Madis rääkis Pärnu Postimehele, et suvi on tal möödunud üle ootuste töiselt ja nädalas tuleb tihtilugu isegi viis esinemist, osa neist koos ansambliga Karavan, kellega koos salvestas hiljuti mõne uue loo.

“2013. aastal saab ansambel Karavan 30aastaseks ja loodan, et siis võtame ehk midagi suuremat ette,” märkis muusik. “Käisime ansambliga minu maakodus (Lääne-Virumaal – A. T.) Sallas ja seal tegime laululaagri, kus improviseerisime eri rütmidel. Nii sündis kolm uut laulu. Esimene on juba raadiotes kõlanud “Pahad tüdrukud”, mis on pidudel saanud ülihea vastuvõtu. Nüüd arutame, kuidas sellele video teha. Loodan, et varsti saab seda telekanalitele pakkuda.”

Käib ajaga kaasas

Madise sõnade kohaselt valitseb Eesti muusikamaastikul küllaltki tihe konkurents ja siinsel turul on läbi lüüa raske.

“Kui sul ei ole taga agentuuri, kes su uued laulud raadiotesse viib, et neid mängitaks, on kindlasti keeruline,” selgitas laulja. “Igal aastal tuleb peale peotäis noori andekaid lauljaid “Superstaari” või mõne muu saate kaudu. Andekuse puudust ma Eestimaal ei näe, kuigi küündimatust on väga palju.”

Nii seetõttu kui noorema publiku võitmiseks tuleb Madise ütlust mööda ajaga kaasas käia.

“Seda teevad maailmakuulsusedki. Keegi ei jää täielikult vanasse kinni, sest helipark ja võimalused muutuvad kogu aeg ja kui neid võimalusi ei kasuta, on keerulisem ennast nooremale publikule pakkuda,” selgitas ta.

Nii oli muusik rõõmus, et noored on tema pakutavat muusikat läbi aegade kuulanud ja uut publikut kasvab üha peale. “Võiks öelda, et meie publik nooreneb, kuigi pole kadunud ka meie eakaaslased 1980. aastatest,” ütles Madis.

Karl Madis on meedias välja käinud, et ta on valmis minema võimalusel Eurovisiooni lauluvõistlusele Eestit esindama. Mees täpsustas, et tema muusikalised ambitsioonid piirduvad siiski hea muusika tegemisega ja Eurovisioonil oleks ta valmis esitama suupillisoolot.

Suupilli mängib ta muidu täpselt nii palju, kui vaja läheb, spetsiaalset suupillikontserti Madis anda ei plaani, sest see ei teeniks tema arvates kontserdi kulusid tasa.

Lisalood tulevad

Tänasel Kentuki Lõvi kontserdil lubab Madis esitada nii vanemaid ja tuntud laule kui oma kõige värskemat repertuaari.

“Siiani on kõik kohad, kus olen esinenud, täis olnud ja pooletunnise lisalugude esitamiseta pole kuskil pääsenud,” nentis Madis. Armastan oma publikut ja teen kõik, et keegi ei läheks ära hea tujuta.”

Madis laulis end eestlaste südamesse 1980. aastatel ansamblitega Karavan ja Mahavok. Karavan valiti 1985. ja 1986. aastal Eesti popimaks ansambliks.

Karavani repertuaari kuuluvad sellised tuntud hitid nagu “Mona Lisa”, “Pärlipüüdja”, “Rock’n’roll’i lapsed”, “Olen noor” jmt.

Viimastel aastatel on Madis löönud arvukalt kaasa suupillifestivalidel Eestis ja välismaal ning võitnud muuhulgas kahel korral Pärnu suupillifestivali “Baltic-Nordic Harmonica” grand prix’ ja pälvinud seal korra eripreemia.

Karl Madis

* Sündinud 1959. aastal Tallinnas.

* Lapsepõlves õppis viis aastat viiulit ja laulis lastekooris Ellerhein.

* 1981 lõi ansambli Mahavok.

* 1983 asutas ansambli Karavan.

* 1984 lõpetas Georg Otsa nimelise muusikakooli saksofoni klassi.

* 1985, 1986 ja 2002 valiti Eesti parimaks meessolistiks.

* 2002 valiti Pärnus rahvusvahelise suupillifestivali “Baltic-Nordic Harmonica” parimaks kromaatilise suupilli kategoorias.

* 2004 ja 2007 võitis Pärnu suupillifestivali grand prix’.

* 2009 esines Saksamaal “World Harmonica“ festivalil ja märgiti ära diplomiga “Excellent”.

* 2011 esitas Pärnus ja Narvas Urmas Sisaski suupillikontserti, mis oli esimene suupillikontsert Eesti ajaloos.

Andmed: Karl Madise kodulehekülg

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles