Olli Tuominen: Squash’i populaarsus kasvab

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Vastab Olli Tuominen, Euroopa squash’i-meister 2012

Kuidas teist sai Euroopa squash’i-meister?

Läksin kodukohas Soomes Helsingis squash’i-trenni juba viieaastaselt. Mul on neli aastat vanem vend, nii oli lihtne tema järel selle alaga alustada. Mängisin noorpõlves väga palju squash’i, kuni otsustasin 16aastasena profiks hakata. Praegu, 33aastasena, olen maailma edetabelis 24. kohal.

Aastas koguneb mul 13–15 profiturniiri. Peale selle mängin eri riikide klubiliigades. Olen Prantsusmaa, Šveitsi ja Saksamaa klubide hingekirjas. Samuti esindan Soome koondist ja osalen kodustel meistrivõistlustel.

Professionaalne squash’i-mängija teenibki peamiselt turniiridel osalemiselt. Peale selle on mul sponsorid ja vahel õnnestub osaleda mõnel näidismatšil.

Tänavu detsembris toimub turniir “World Open”, millel on maailma suurim auhinnafond 325 000 dollarit. Euroopa meistri tiitel tuli mulle raskelt, olin neljanda asetusega ja pidin võitma mitut head mängijat. See oli mu esimene tiitel. Kaks aastat tagasi olin kolmas.

Mida te squash’is armastate?

See on hea kiire mäng, milles on palju eri lööke. Squash’is saab lüüa palli mitmel moel ja tänu sellele on väga erineva stiiliga mängijaid. Kui olin noorem ja füüsiliselt mitte eriti tugev, sain ikkagi suurematest poistest jagu, sest mängisin targemini ja lõin kavalamalt.

Kui popp on squash Soomes?

Paarikümne aasta eest oli see väga populaarne ja harrastajaid oli üle 100 000. Eriti menukas oli mäng kollektiivide seas ja Soomes on isegi firmaliiga. 21. sajandi alguses jõudis ala madalpunkti, kus harrastajate hulk langes isegi 20 000ni, kuid viimasel ajal on taas ülesmäge minema hakanud. Meil avati hiljuti Helsingis uus klubi, kus toimusid Euroopa meistrivõistlusedki.

Mis teid Pärnusse tõi?

Mai squashiklubi eestvedaja Eino Vaarala kutsus mind noori juhendama ja siin ma nüüd olen. Ma ei olnud kunagi varem Pärnus käinud, aga siin on väga kena.

 Mai klubi on väga kena ja kodune koht, siin on isegi väike jõusaal. Kõik on käe-jala juures, siin on mõnus atmosfäär ja mida muud mängimiseks ikka vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles