Valmistage lapsed kooliaasta alguseks ette

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koolieelses saginas on kerge unustada, et lapsi tuleb koolirežiimiga aegsasti harjutada, et esimesed nädalad ei mõjuks pärast pikka suve šokeerivalt, kirjutab Mommyish.

Uneaeg. Uneaja muutmine on vanematele sageli hirmuäratav ülesanne, kui jätate aga harjutamata, on esimesed nädalad lapsele kohutavalt kurnavad. Alustage järk-järgult. Kui olete hakanud neid varem üles ajama, tahavad nad ise peagi varem magama minna.

Lugemine. Õpetajate jutu järgi on selgesti näha, kes lastest luges suvel ja kes seda ei teinud. Lugemine on lihtne, kuid väga tõhus meetod, mille abil lapse taipu teravana hoida. Väiksematel lastel tasub enne kooli algust harjutada etteütluste tegemist ja arvutamist. Kümme minutit harjutusi päevas tagavad lapsele ilusa koolialguse.

Hommikune rutiin. Sügisel võib juhtuda, et lapsed jäävad suisa kooli hiljaks, sest hommikune rutiin on segi löödud. Pange vajalikud asjad õhtul valmis, et hommikul ei peaks enam viimasel minutil midagi triikima hakkama.

Seltskondlik suhtlemine. Kui lapsed on kogu suve sõpradeta kodus konutanud või olnud hoidjaga, võib neil olla raskusi suure seltskonnaga harjumisel. Kui tunnete lapse klassist kedagi, organiseerige neile ühine mänguaeg. See on oluline just algkoolilastele.

Söögiajad. Suvel võib juhtuda, et päeval on vaid üks korralik toidukord ja lapsed teevad endale ise võileiba või söövad jäätist, kui tuju tuleb. Kooliajal on kõik teisiti, sest söögiajad on täpselt paika pandud. Kui laps on harjunud kella 10 paiku näksima, on tal koolis raske keskenduda. Täpselt nagu une- ja hommikurežiimiga, peab laps harjuma söögiaegadega.

Arvuti ja telefon. Suve lõpus võiks arvutimängude mängimisega piiri pidada, sest suur himu mängida häirib lapse keskendumisvõimet. Samuti peaks lapsele üle rääkima koolis telefoni kasutamise reeglid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles