Noortebändide seast asutakse parimat valima

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu noortebändi Sibyl Vane’i Mark Kostrov, Helena Randlaht ja Heiko Leesment said tänu noortebändide konkursi võidule tuule tiibadesse.
Pärnu noortebändi Sibyl Vane’i Mark Kostrov, Helena Randlaht ja Heiko Leesment said tänu noortebändide konkursi võidule tuule tiibadesse. Foto: Urmas Luik

Mullu üle-eestiliselt noortebändide konkursilt tuule tiibadesse saanud Pärnu bänd Sibyl Vane on hea näide sellest, miks noored muusikud peaksid sel võistlusel osalema.

“Arvan, et kui me ei oleks seal osalenud, ei oleks me teeninud plaadilepingut Läti plaadifirmaga,” ütles Sibyl Vane’i bassimees Heiko Leesment. “Jäime konkursil silma menubändi Ewert and the Two Dragons mänedžerile, kes viis meid kokku plaadifirmaga, millega neil omalgi leping on. Ja muidugi saime palju tutvusi ja esinemisvõimalusi.”

Parim selgub 12. korda

Üle-eestilise noorte ansamblite konkursi “Noortebänd 2012” korraldaja Karl-Gustav Kello teatel oodatakse alates septembrist konkursile osalema kõiki bände, mille liikmetel vanust 26 aastat või vähem ja siduv plaadistus- või kirjastusleping puudub.

Juba 12. korda toimuval konkursil osalemiseks tuleb bändidel salvestada demolugu, mille põhjal žürii teeb eelvaliku. Publiku ette eelvoorudesse pääseb 32 koosseisu.

“Sel aastal oleme koostööd teinud mitme maakondliku konkursiga, nagu Viljandi “Bändiliiga”, Pärnu “Bändomaania”, Torma “Tornaado” Jõgevamaal ja Ida-Virumaa noorte bändide konkurss Iisakul,” rääkis Kello. “Maakondades oli eriauhinnaks pääs “Noortebändi” eelvooru demovoorus osalemata.”

Nii pääsesid Viljandist edasi The Fuxx, Pärnust ansambel Voice of Voices, Ida-Virumaa noorte bändide konkursilt Kohtla-Järve punt Lowkick ja Jõgevamaalt Põltsamaa ansambel Pilcrow. Kõigil ülejäänutel on võimalik alustada demovoorus.

“Konkurss annab artistidele võimaluse ennast ja oma loomingut laiemale avalikkusele tutvustada,” nentis Kello.

Kui mullu saadeti konkursile 83 demo, siis tänavu loodab korraldaja, et osalejate arv ületab 100. “Loodame ka võimalikult laia žanrivalikut,” lisas Kello. “Tänavu lisandus auhindade hulka esinemine Viljandi pärimusmuusikafestivalil, seega võiksid julgemalt tulla etnosuunitlusega bändid. Samuti peame läbirääkimisi elektroonilise skeene artiste huvitava auhinna väljapaneku üle.”

Kello hinnangul on noorte muusikute žanrivalik paljuski sõltuv parajasti muusikamaastikul toimuvast. “Palju vaadatakse, mis toimub Eestis,” seletas ta. “Pärast seda kui Bedwetters võitis, ilmus välja palju samasugust muusikat tegevaid bände. Praegu on aga popp Ewert and the Two Dragons ja võib arvata, et tänavu osaleb hoopis mitu nende omaga sarnast muusikat viljelevat kollektiivi.”

Samal ajal tõuseb Kello kinnitusel aeg-ajalt esile isikupäraseid kooslusi.

“Mullusel konkursil osales väga palju omanäolisi ansambleid, kes küll finaali ei pääsenud ja loodetavasti sel aastal taas konkursil osalevad,” rääkis korraldaja. “Eelmise aasta finalistidest on peale Sibyl Vane’i suuremat tähelepanu pälvinud veel Pärnuga tihedalt seotud The Blinking Lights, samuti “Eesti laulu” finaalis kolmandaks tõusnud Tenfold Rabbit.”

Osalejad jõuavad telesse

“Noortebändi” eelvoorud toimuvad oktoobris ja finaalid novembris, kui selgub konkursi võitja. Osalevad ansamblid jõuavad ekraanile novembris ETV 2s.

Parimad selguvad publiku ja žürii kombineeritud hääletamisel. Peaauhind on muusikavideo salvestamine, muudeks auhindadeks EP ja singli salvestus ning ülesastumised festivalidel.

“Noortebänd” on suurim ja vanim noortele ansamblitele mõeldud konkurss Eestis. Peale enda näitamise ja esinemiskogemuste lihvimise on “Noortebänd” ansamblitele oluline koht, mille kaudu siseneda muusikaturule.

Kello lootis, et aastaga on Eestisse lisandunud põnevaid punte, kes kõik endast septembris demovoorus märku annavad.

Konkursi “Noortebänd” võitjad

2011 Sibyl Vane (Pärnu)

2010 X-panda

2009 Junk Riot

2008 Groundhog Day

2007 Bedwetters (Pärnu)

2006 Mushy (Pärnu)

2005 Depoo

2004 Ursula

2003 Tormented

2002 Recycle Bin

2001 Mild

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles