Oscareid võitnud film jutustab slummi lastest

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film Rentslimiljonär jutustab slummi lastest.
Film Rentslimiljonär jutustab slummi lastest. Foto: Internet

Rõõmu teeb, et äsja ülekaalukalt Oscareid võitnud “Rentslimiljonär” kohe Pärnu Mai kino ekraanilegi jõudis.


Natuke kurb, et linateos ei kogu Pärnus nii suurt saalitäit kui mõni õudusfilm. Ehk on põhjuseks eelarvamus, et tegu võib olla India filmide stiilis naiivsevõitu melodraamaga? Nii see pole, ehkki lugu kujutab endast armastatud “tänavapoisist miljonäriks” fiktsiooni.



Lugu jutustab 18aastasest Mumbai agulipoisist Jamal Malikist tema elu tähtsaimal päeval. Rambivalguses ja kogu India rahva pilkude all on ta jõudnud ühe küsimuse kaugusele 20 miljoni ruupia võitmisest (ligemale seitse miljonit krooni) telemängus „Kes tahab saada miljonäriks?“.



Filmi esimene pool on parajalt karm, aga ka humoorikas. See näitab ehedalt vaeste elu Aasias. Olles maandunud lennukiga selsamal Mumbai lennuväljal, mäletan hiidsuuri slummikvartaleid, prügimägesid ja maanteeveeres asfaldiaukudes elavaid peresid.



On igapäevane näha räämas ja rõõmsad mudilasi mitmerealistel maanteedel ootamas hetke, kui liiklus peatub, et almust paluda. Peale selle kuuldused järeltulijaid meelega “headeks kerjusteks” sandistavatest pereliikmetest. India on kontrastide maa. Kuld ja kõdu kõrvuti. On Taj Mahal, on mustus ja haigused. Ja natuke tobedad valged turistid. Nii filmiski. Kui kõneldakse Mumbai elanike arvust, liidetakse alati paar miljonit, lisades sõnapaari “kinnitamata andmetel”.



Film kõnelebki neist “kinnitamata andmeil” inimestest, keda keegi kunagi üle lugema ei hakka ja kelle seas jäävad elama vaid igas mõttes julgemad. Filmis jutustab Jamal oma elust agulis, kus tema ja ta vend üles kasvasid: nende ühistest seiklustest ja rännakutest, kokkupõrgetest kohalike kuritegelike kampadega ning Latikast, tüdrukust, keda Jamal armastas ja kelle kaotas.



Filmi lõpp on muinasjutuline. Ning lõputiitrites siiski tantsitakse nagu Bollywoodi filmidele kohane.



Teadmiseks, et filmitööstuses suhteliselt väikese eelarvega linateos oli tõeline üllataja kahel Ameerika tähtsamal filmiauhindade jagamisel: tegu on Briti filmiga, kus ei mängi mitte ühtegi Hollywoodi staari.



Film originaalpealkirjaga “Slumdog Millionaire” tegi puhta töö tänavusel Oscarite jagamisel, pälvides kokku kaheksa kuldmehikest, aga ka neli Kuldgloobust ja seitse Bafta auhinda. On, mida vaadata ja kuulata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles