CXWORX-treening rõõmustab kerelihaseid

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CXWORXis kasutatakse kerelihaste treenimiseks kummi-tube’i parajalt rasketes harjutustes, mis tunduvad esimesel korral natuke harjumatud. Kumminöörid on kolme tugevusega.
CXWORXis kasutatakse kerelihaste treenimiseks kummi-tube’i parajalt rasketes harjutustes, mis tunduvad esimesel korral natuke harjumatud. Kumminöörid on kolme tugevusega. Foto: Urmas Taul

Sellest sügisest saab Pärnu Spa & Sport spordiklubis osaleda uues intensiivses rühmatreeningus CXWORX, milles treenitakse poole tunni jooksul kummipaela, ketta ja keharaskuse abil ainult ülakeha nii, et lõpuks on tunne, justkui tahaks lihased rõõmust lõhkeda.

Uus-Meremaalt LesMillsi treeningsaalidest pärit aasta jagu vana, kuid Eestis veel üsna uus CXWORX erineb teistest rühmatreeningutest mitmeti. Esiteks on see poole lühem, teiseks treenitakse seal vaid ülakeha seljalihastest tuharateni ja kolmandaks puuduvad treeningus harjumuspärane soojendav sissejuhatus ja treeningujärgne venitamine. Millegipärast on treeningu väljamõtlejad veendunud, et soojendust ja venitust ei ole CXWORXi harrastajail vaja. Küll kasutatakse nagu teisteski rühmatreeningutes hoogsat popmuusikat.

Kuus minutit kätel

Kerelihaste treening Tervise Paradiisi spordiklubi aeroobikasaalis algab treenerite Ramil Lippi ja Egle Hansoni juhendamisel väikese teoreetilise sissejuhatusega ülakeha lihastest, kuidas need töötavad ja miks ning kuidas neid treenitakse. Siis aga ilma mingi sissejuhatuseta selili treeningmatile ja lõbusa muusika saatel kõhulihaseid pumpama. “See ongi teie soojendus!” hüüab Lipp esimest korda uuele treeningule kogunenud paarikümnele trennihuvilisele.

LesMillsi rühmatreeningute tavapärase kümne loo asemel vaid kuuest koosnev treening algab pikali matil kõige tavalisemate keretõstetega, siis keretõsted paremale-vasakule, edasi järgnevad jalatõsted küll koos, küll eraldi. Ja siis kõik otsast peale. Kui teed selle “soojendusloo” vähegi korralikult kaasa, võid olla kindel, et põrand on muusika lõppedes higitäppe täis ja kõhulihastel juba pärast esimest lugu asja kohta oma arvamus.

Kuid see on ju alles algus!

CXWORXi teises harjutuses käsutavad Lipp ja Hanson treenitavad vanasse heasse “plankseisu” ehk küünarvartel toenglamangusse, mis on ilmselt üks paremaid kerelihaste harjutusi üldse.

See treeningosa koosneb piltlikult kolmest eri harjutusest. Algul seistakse toenglamangus ja käiakse kätel üles-alla, mis on tegelikult jube igav ja natuke tüütu. Sellepärast keeratakse pärast matil selili, pannakse jalad kõrvale ja tehakse keretõsteid. Järgneb teine minut toenglamangus. Aga kaua nii võib? Seepärast on CXWORXi väljamõtlejad lisanud toenglamangus seisule veel jalatõsted. Kes pärast seda päris surnud ei ole, võib lihtsalt ühe minuti toenglamangus “puhata”. Et pärast veel takkaotsa appi võtta käed ja neid siis toenglamangus jalgadega vaheldumisi tõsta. Niimoodi järjest kestab harjutus kokku umbes kuus minutit. Lõbus! Kõige rohkem saab vatti alaselg, mis võib harjutuse jooksul üsna tugevalt tunda anda. Kuid kui lugu läbi saab, on rõõm sellest, et ära tegin, seda suurem.

Eri raskusastmed

Lippi kinnitusel ei maksa kellelgi CXWORXi siiski karta, sest iga harjutuse jaoks on välja mõeldud eri raskusastmed. Toenglamangus võib olla, põlved maas, kõhulihaste harjutusi teha tavapärasest kergemalt ja treeningu teises pooles kasutatava lisaraskuse valib igaüks vastavalt võimetele.

Minu jaoks oli täiesti uueks treeningvahendiks kummipael või kummi-tube, nagu treenerid seda nimetasid. Kummipaelu on samuti kolme tugevusastmega, vastavalt inimese treenitusele.

Kummi-tube’i kasutatakse kerepöörete ja väljaastete jaoks. Kumminööri kasutamine tahab natuke harjumist, tegu on harjutustega, mida teistes levinud treeningutes ei kohta.

Näiteks pannakse kummi-tube jala alla ja astutakse siis kõrvale ning tehakse kerepööre jala suunas, samal ajal kätega pingul kumminööri üles tõmmates. Harjutus tahab algul natukene harjumist ja esimeses treeningus kippus ikka segi minema.

Veel tehti Tervise Paradiisi Spa & Spordi treeningus kumminööriga põlviliasendis jala tahasirutusi nii, et tube oli jala küljes lisatakistuseks.Et kummi venitamine ülemäära tüütavaks ei muutuks, haaratakse vahepeal pea kohale lisaraskus ja tehakse harjutusi sellega. Raskus rinnale, põlv üles-alla, raskus üles, teine põlv üles-alla. Sedapuhku aega ei vaadanud, aga päris mitu minutit võttis seegi.

Toreda tasakaalu treeniva harjutusena on kavva põimitud kükid ühel jalal.

Vahepeal tuleb veel natuke kõhulihaste harjutusi, nagu “jalgrattasõit” ehk pööretega keretõsteid, mille juures viiakse küünarnukk vastaspõlve juurde, ja pooletunnine CXWORX lõpeb seljalihaste jaoks matil kõhuli käsi-jalgu tõstes.

Minu väikeseks pettumuseks ei mahtunud poole tunni sisse kätekõverdusi, kuid neid võib igaüks vabal ajalgi teha, nii kuis jaksab. Pulss tõusis trennis üllatavalt kõrgele, 140ni, mis on vähemasti minul jõutreeningu kohta ootamatu. Tavaliselt ma sörgin sellise pulsiga. Ilmselt oli põhjuseks, et CXWORXis ei jäeta pikki puhkepause ja treener üritab pooltunni hoida võimalikult kõrges tempos.

CXWORXi treeningult lahkudes võid aga olla kindel, et saalipõrand sinu ümber läigib higist ja järgmisel päeval annavad endast märku lihased, mille olemasolust sa varem võib-olla ei teadnudki.

Algaja jaoks on CXWORX kindlasti väga raske trenn, kuid ilmselt seda tõhusam ja lõbusam, rohkem treeninu jaoks aga mõnus ja lõbus vaheldus.

Treening annab kiiresti ülevaate, milleks su kerelihased võimelised on või ei ole. Kindlasti saab igaüks sealt korraliku koormuse ülakehale ja peale selle sain vähemasti mina uusi mõtteid edasiseks treenimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles