Muuseum näitab jooksu puhul filme

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herbert Sepp on kange mees, kes üritab tulla omavanuste seas teivashüppe maailmameistriks.
Herbert Sepp on kange mees, kes üritab tulla omavanuste seas teivashüppe maailmameistriks. Foto: Kaader filmist

Pärnu uue kunsti muuseum on selleks laupäevaks, 1. septembriks pannud Jüri Jaansoni kahe silla jooksu puhul kokku spetsiaalse filmikava.

Vaiko Edur muuseumist teavitas, et sportliku filmilaupäeva juhatab sisse Ülo Tambeki film Paul Keresest.

Pärnus elanud suurmaletajat näeb nii kodus kui võistlustules, ühtlasi jõuab ekraanile tema 50 aasta juubeli tähistamine. Koos Keresega on linal teisigi temaaegseid malekuulsusi.

Samal seansil saab veel vaadata Eesti noore filmilooja Moonika Siimetsi humoorikat filmi 82aastasest vanahärrast, kes arvab, et ta on parim teivashüppaja maailmas.

Film “Maailmameister” on Herbert Sepast, eestiaegse kooliga ja Siberist läbi käinud härrasmehest.

Herbert on omaealiste meeste seas eriline tegelane. Ta seisab pea peal, viskab hundiratast ja on teivashüppes Eesti parim veteransportlane omavanuste klassis. Erksa meele ja olekuga annab ta silmad ette paljudele tänapäeva noortele. Taskus on Herbertil Euroopa hõbe teivashüppes, kuid kohe algavad Soomes maailmameistrivõistlused ja Herberti suurim unistus on sealt tagasi tulla meistritiitli ja maailmarekordiga.

Pärast seda on kõigil filmihuvilistel võimalus vaadata 26. Pärnu filmifestivalil peaauhinna võitnud linateost, Goran Radovanovici humoorikat dokumentaalfilmi “Mis ka ei juhtu, ikka Fideliga".

Film portreteerib päeva enne kommunistliku revolutsiooni 52. aastapäeva Kuubas. Autor on suutnud pajatada väga tõsistest asjadest mõnusa huumoriga. Nii näeb vaataja vana meest niisama vana mootorrattaga; noort hambaarsti teel mägedesse, kus teda ootab patsient nimega Vladimir Iljitš; keskealist abielupaari pidamas telefoniputkat nende jaoks, kellel pole oma isiklikku telefoni; palju saatusi revolutsiooni hällis Sierra Maestras. Revolutsioon jätkub loosungi “Ikka koos Fideliga” all. Kui kaua ja kui kaugele võib Kuuba sellise loosungiga sammuda?

Filmikava lõpetab õhtul soomlaste intiimne dokumentaalfilm meeste mõttemaailmast ja tunnetest. Film “Eluaur” viib vaataja sauna, kus soome mehed alasti istuvad, jututeemad väga isiklikud ja kohati raskemeelsed.

Need on lood armumisest, sünnitamisest, vallatlemisest, surmast. Sõnaga – elust enesest. Kaamera jäädvustab Soome maastike ürgset ja lihtsat ilu, mehi leiliruumides üle kogu maa.
Film pälvis 26. Pärnu filmifestivali peaauhinna parima kunstilise teostuse eest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles