Varajane märkamine aitab lahendusi leida

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Metsa 1 teisel korrusel asuv Pärnu õppenõustamiskeskus.
Pärnus Metsa 1 teisel korrusel asuv Pärnu õppenõustamiskeskus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nii Pärnu linna kui maakonna koolid-lasteaiad on oodatud Pärnu õppenõustamiskeskusesse, mille spetsialistid pakuvad probleemide varajaseks märkamiseks eripedagoogilist, logopeedilist, psühholoogilist ja sotsiaalpedagoogilist nõustamist.

Logopeedid jagavad lapsevanematele ja pedagoogidele nõu lapse kõne arendamise osas ning teevad kõneuuringuid laste kõneprobleemide väljaselgitamiseks. Õpetajad saavad nõu individuaalsete ainekavade (IAK) ja individuaalsete õppekavade (IÕK) koostamisel ning hindamisaluste väljatöötamisel. Lasteaedade ja koolide logopeede nõustatakse kõnepuuetega laste õppe-kasvatustegevuse korraldamisel.

Eripedagoogilisele nõustamisele võib tulla, kui last on vaja uurida õpitaseme ja õpivajaduse (sh koolivalmiduse) kindlakstegemiseks. Lastevanemad ja haridusasutuste töötajad saavad nõu, kuidas erivajadustega lapsi arendada ja nende toimetulekut toetada. Pedagoogid saavad abi lastele jõukohaste õppematerjalide valiku ja õppemeetodite ning võtete kasutamise osas.

Nii õpetajad kui koolide juhtkonnad võivad tulla nõu küsima IAK ja IÕK koostamisel, hindamise korraldamisel, õppevormide valikul ja rakendamisel (nt koduõpe, ühele õpilasele keskendatud õpe). Kohalike omavalitsuste spetsialistid saavad aga eripedagoogilt nõu sobiva õpikeskkonna kujundamiseks.

Sotsiaalpedagoogiline nõustamise osas pakub Pärnu õppenõustamiskeskus konsultatsioone laste sotsiaalsete probleemide väljaselgitamiseks ja täpsustamiseks, nõustab lastevanemaid ja haridusasutuste töötajaid sotsiaalsete probleemide osas ning pedagooge lapsele käitumise tugikava koostamisel.

Haridusasutused võivad küsida nõu asutusteväliste kontaktide leidmisel ja koostöövõrgustike loomisel hariduslike erivajadustega laste huvides, kohalike omavalitsuste spetsialistid lastele vajaliku arenduskeskkonna kujundamisel ja toetusvõrgustiku loomisel.

Psühholoogilisele nõustamisele võib tulla laste võimete ja/või psühholoogiliste probleemide ning arengueripärade uurimiseks ja hindamiseks ning lapse suhtlemis- ja käitumisprobleemide pärast. Pedagooge aidatakse lapsele käitumise tugikava koostamisel.

Õpetajad saavad nõu, kuidas parendada oma professionaalset toimetulekut ja ennetada läbipõlemist. Haridusasutustele pakub õppenõustamiskeskus nõustamist konfliktsituatsioonide ennetamisel ja lahendamisel.

Õppenõustamisteenusele saab end kirja panna veebis www.onk.ee või telefonil 443 1463, nõustamine on tasuta.

Pärnu õppenõustamiskeskus pakub selle aasta lõpuni nii linna kui maakonna koolides-lasteaedades eripedagoogilist, logopeedilist, psühholoogilist ja sotsiaalpedagoogilist nõustamist programmi "Õppenõustamissüsteemi arendamine" raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles