Rauno Pella armastab improviseerida

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu Saulkrasti jazz’ifestivalil osalenud Rauno Pella arvates peaksid trummarid osalema bändi kõrvalt julgelt erinevatel konkurssidel ja õppima erinevate juhendajate all.
Tänavu Saulkrasti jazz’ifestivalil osalenud Rauno Pella arvates peaksid trummarid osalema bändi kõrvalt julgelt erinevatel konkurssidel ja õppima erinevate juhendajate all. Foto: Erakogu

Neljal korral Eesti parimaks noortrummariks valitud pärnakas Rauno Pella haarab täna õhtul kitarri, et saata Pärnu jahtklubis toimuval akustilisel kontserdil teist noort suvepealinnast pärit muusikut Hannele Uutsalu.

Pella mäletab, et ta isal oli suur muusikakogu, mis pakkus poisile korralikku huvi.

“Kuulasin palju muusikat,” meenutas 21aastane Pella. “Kaheksasena vaatasin kodus muusikavideoid ja hakkasin mõtlema, et oleks lahe bändis mängida. Trummid tundusid siis kõige lähedasemad.”

Tuleb end üha täiendada

Nii sattus Pella Pärnu muusikakooli, kus õppis kaheksa aastat Olav Kundi käe all löökpille. Õppis nii edukalt, et valiti 2004., 2006., 2008. ja 2010. aastal Eesti parimaks nooreks löökpillimängijaks.

Pealekauba õppis andekas nooruk muusikakoolis Ene Saava juhendamisel klaverit ja on harjutanud omal käel kitarrimängu.

“Eks iga tunnustus on ju tore,” jäi Pella veidi tagasihoidlikuks. “Aga tänu neile võitudele on tulnud uusi tutvusi ja need on innustanud mind edasi tegutsema.”

Tallinna muusika- ja teatriakadeemias klassikalist löökpilli tudeeriv ja pillimängu pedagoogi ametit omandav Pella on väga hõivatud mees.

Kooli kõrvalt jõuab ta mängida veel “Superstaari” saatest tuttava Artjom Savitski bändis, Kristjan Kasearu uues bändis Heft ja osaleb jazz-rokk-kollektiivis Power Play. Peale selle projektid, nagu tänane kontsert koos Uutsaluga.

Samal ajal meeldib Pellale osaleda võimalikult mitmekesistes projektides, sest see annab võimaluse paljude muusikutega koos mängida.

“Viimasel ajal on nii palju tegemist, et ei jõua enam iga päev harjutadagi,” märkis noormees. “Aga paaril päeval nädalas tuleb ikka harjutada, nii kolm-neli tundi korraga. Harjutamine on oluline, et vormis olla. Samuti on vaja lihvida uusi oskusi. Kui kutsutakse bändi, peab ju repertuaari teadma.”

Eesti trummarite üldine tase on neljal korral riigi parimaks nooreks valitud trummari arvates tõusuteel. “Eestis jääb kõige enam puudu ehk pillimängu tehnikast, mida võiks edasi arendada,” seletas Pella. “Võiks end täiendada võimalikult paljude õpetajate käe all. Ei tohiks jääda vaid bändide juurde, vaid osaleda konkurssidelgi. Siis näeb, mis mujal tehakse, ja saab tagasisidet enda kohta.”

Ideid ammutab Pella õpikutest, samuti õppevideotest. Aeg-ajalt jääb midagi huvitavat lihtsalt kõrva.

Oma varustus on trummaril niisama oluline kui igal teisel pillimehel. Nii on mängul reeglina kaasa oma taldrikud ja trummipulgad.

“Õige pillimees ei kasuta teiste instrumente,” nentis Pella. “Oled ju oma asjadega harjunud, tead oma taldrikute kõla, valid nad ise poes välja. Pealekauba mängitakse eri stiile eri kõlaga taldrikutega. Ja muidugi kindlustunne: kui lähed mängima, ei tea kunagi, mis varustus kohapeal on. Kindlam on omad asjad kaasa võtta.”

Pella hinnangul on trummaril bändis pulsihoidjana oluline roll. Samal ajal ei tohi trummar oma soologa liiga hoogu minna.

Meeldib muusikaline vabadus

Pellale meeldib enim jazz-muusika, mis on kõige vabam ja loomingulisem ning annab võimaluse improviseerida.

“Eks see, kui palju saab trummar bändi muusikale ideid pakkuda, sõltub veidi mängitavast stiilist,” rääkis Pella. “Jazz’is on vabadust rohkem ja ses suhtes vastutus suurem.”

Täna õhtul Pärnu jahtklubis toimuval akustilisel kontserdil saadab Pella Hannele Uutsalut kitarril. Duo esitab maailma ja eesti popmuusika klassikat.

“Mängime näiteks John Mayeri, Boney Mi, The Beatlesi ja Stevie Wonderi loomingut,” loetles Pella. “Midagi tuleb ka eesti heliloojatelt. Kõigile on midagi, kontsert sobib igas vanuses inimestele.”

Oma trummimänguoskusi demonstreerib Pella järgmisena 15. septembril Tallinna Saku Suurhallis harrastusautode näituse ja võistluse “HTG CustomShow 2012” raames, kus peaesinejaks on Kristjan Kasearu ja The Heft.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles