Saarde noored jätkavad tšehhidega suhteid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saarde valla 30-liikmeline esindus naasis Tšehhi Vabariigist, projektipõhise vastukülaskäiguga lisati hoogu kultuuri- ja haridussuhetele ning arutati noorte kaasatust poliitikasse.

Poliitika ja noored ongi Euroopa Liidu fondidest toetatud projekti “I am young and active European, too” (“Ka mina olen noor ja aktiivne eurooplane”) peateema. Tšehhi Olešnice linna 30-liikmeline delegatsioon eesotsas linnapea Zdenek Pešaga käis Saarde vallakeskuses Kilingi-Nõmmes juulis, kahe linna vahelised suhted ulatuvad aastate taha ja algasid Euroopa kultuurikülade tegevusest.

“Vanadest sõprussuhetest saigi Olešnice linnapea tõuke lükata käima projekt, mis võimaldaks noortel kahepoolselt riike, riigikorraldust, regionaalpoliitikat, kultuuri ja tavasid tundma õppida,” rääkis Saarde vallapoolne projektijuht, Kilingi-Nõmme gümnasiumi õpetaja Kätlin Laur.

Eestipoolsed võõrustajad tutvustasid külalistele koduvalla eduettevõtteid, käidi Toompeal ja kohtuti riigikogu aseesimehe Jüri Ratasega Pika Hermanni tornis, oldi vastuvõtul Pärnu maavalitsuses.

Vastuvisiidi ajal külastasid Saarde esindajad Prahas parlamendihoonet, olid Eesti suursaatkonnas suursaadik Lembit Uibo vastuvõtul, tutvusid ettevõtete- ga.

Lauri teatel kujunes kokkusaamise lõppakordiks konverents, kus osalejad võtsid kokku Eestist ja Tšehhist saadud teadmised ja said aimu projektile punkti panevast filmist, mille tarvis Bretislav Petr ARTV filmistuudiost mõlemas suhtlusriigis võtteid tegi.

“Kuigi Tšehhi poole algatatud projekt on lõppenud, jäävad sõprussidemed kestma, noored suhtlevad omavahel edasi internetis ja Facebookis,” rääkis Laur.

Saardelaste sihtkoht – Lõuna-Moraavias asuv Olešnice linn on elanike arvult (ligi 2000) peaaegu võrdne Kilingi-Nõmmega.

Elanike arvult Eestist ligemale kaheksa korda ja pindalalt umbes poole suurema Tšehhi Vabariigi linnadel ja valdadel on Eesti riigis vaid kaks sõprussuhet, need on Kuressaare linn ja Saarde vald oma keskuse Kilingi-Nõmmega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles