Treenitakse parema ja täisväärtuslikuma elu nimel

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu spordiklubi Fitlife juhataja Raido Ilpi jutu järgi on sportimine oluline, et tagada endale pikem ja täisväärtuslikum elu.

“Minu soovitus algavaks hooajaks on, et leidke miski, mis teid inspireerib ja trennis hoiab,” märkis Ilp. “Kindlasti tasub proovida eri alasid, et trenn ei muutuks üksluiseks. Olen kõrvalt näinud, et inimesed võivad mingist asjast väsida. See tuleb sellest, et nad on treeninud üksluiselt. Ühest treeningust saab kõrini ja siis hakkab lumepall veerema: nad ei taha teise treeningusse samuti minna. Liikuma peaks kogu aeg ja normaalselt.”

Ilp soovitab käia nii spordiklubides kui metsas jooksmas, rattaga sõitmas või rulluiskudega terviserajal. Ühtmoodi kasulikud on ujumine ja talvel suusatamine.

“Tuleb leida tasakaal trenni ja lihashoolduse vahel,” lisas Ilp. “Soovitan käia massaažis ja korralikult venitada. Lõõgastuma tuleb õppida.”

Treeneri sõnade kohaselt ei ole mõtet end üle treenida, sest see võib tekitada tüdimuse.

“Enamik ei ole profisportlased, kes peaksid treenima, veri ninast väljas,” selgitas Ilp. “Sellepärast tuleks trenni teha stabiilselt. Võib-olla tõesti vahepeal, kui tahad näiteks viis kilogrammi alla saada, tuleks treenida intensiivsemalt. Kindlasti tuleks eelnevalt see oma treeneriga läbi rääkida.”

Ilp on veendunud, et iga inimene saab enda muutmise ja arendamisega hakkama, kui ta seda vaid soovib.

“Kui oled elanud viis aastat ühtmoodi ja tahad oma ellu muutust, pead midagi teisiti tegema,” lausus ta. “Kui sa ei muuda midagi, siis ei muutu elus midagi. Julgustan inimesi mugavustsoonist välja tulema. Muuda midagi oma toitumises, muuda oma treenimisharjumusi, proovi muuta oma päevaplaani. Kui masendus ja väsimus kipuvad võimust võtma, proovi leida igas päevas midagi positiivset.”

Ilpi kinnitusel võivad suured muutused saada alguse väikestest.

“Tihti öeldakse, et ei ole raha,” teadis treener. “Vaata oma rahakotti ja mõtle, kuidas saaks efektiivsemalt toimetada. Ehk teed suitsu või napsitad aeg-ajalt. Jäta see maha ja ongi probleem lahendatud. Isegi kui sul pole pahesid, midagi ikka saab muuta. Mina usun sellesse.”

Ilpi ütlust mööda imetleb ta inimesi, kes teevad tervisesporti. “Treeneril on sportimise juures küll suur roll, aga spordiklubisse või homme Jaansoni jooksule lähevad inimesed vabatahtlikult, ilma et keegi neid selleks sunniks,” märkis ta. “See, mis inimesed end liigutama paneb, inspireerib mind olema parem spordiklubi juhataja või parem isa oma pojale. Kui tahan elada veel 60 aastat täisväärtuslikku elu, on vaja sporti teha. Sport on osa päevarütmist, mis hoiab sind liikvel.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles