Roman Fosti soovitab enesetunnet kuulata

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulluse kahe silla jooksu lõpetas Roman Fosti parima Pärnust pärit mehena seitsmendana, tänavugi loodab ta tugevaid konkurente aktsepeerides esikuuiku piirile jõuda.
Mulluse kahe silla jooksu lõpetas Roman Fosti parima Pärnust pärit mehena seitsmendana, tänavugi loodab ta tugevaid konkurente aktsepeerides esikuuiku piirile jõuda. Foto: Kahe Silla klubi

Suvel Pärnus harrastajaid juhendanud ja huvist meeldivalt üllatunud keskmaamees Roman Fosti spetsialiseerub pikematele distantsidele ja loodab kunagi Jaansoni jooksul esimesena lõpetada.

Seni on Fosti vana kodulinna kahe silla jooksul osalenud kolm korda, parimana on kirjas neljas koht. Rajale läheb Fosti hommegi, aga tunnistab seekordse konkurentsi tugevaks ja seab eesmärgiks koha esikuuikus.

Fosti töötab Tallinnas ühes audiitorfirmas ja lõpetab TTÜd. Suvel oli Fostil pikk puhkus, mille jooksul ta pakkus Pärnus soovijatele kaks korda nädalas jooksutreeninguid.

Trennipakkumine kukkus viljakale mullale

“Mul oli aega, teisest küljest ka missioonitunnet jooksule midagi tagasi anda,” rääkis Fosti. “Huvi oli üllatav – mõnikord kogunes ligi 40 inimest, kokku käis läbi umbes 90 jooksusõpra. Noorim oli 13, vanim 60, keskmine vanus 35 kandis. Umbes viiendik oli kogenuid, ülejäänud algajad tervisesportlased.”

Vaid oma kogemustele tuginedes huvilisi juhendanud 29aastane Fosti tunnistas, et rahvas tahab pundis treenida ja ta otsib võimalusi, kuidas neid harjutamisi jätkata. Näiteks lubanud olümpiamaratoonar Evelin Taltsi treener Urmas Randma aidata pärnakaid treeningplaanide tegemisel.

Homsele Jaansoni jooksule minejatel soovitab Fosti enesetunnet kuulata.

“Alustada tuleks harrastajal rahulikult, paari kilomeetri järel võib vastavalt enesetundele tempot tõsta. Hingamine ei tohi olla väga intensiivne. Lõpus on rada laiem ja finiš lähedal, kel veel jaksu, saab seal rohkem pingutada,” annab jooksumees head nõu.

Keskmaamees mõtleb maratonidele

Pärnus Ando Palginõmme juures alustanud Fosti on tulnud kümmekond korda staadionirajal 800 ja 1500 meetris Eesti meistriks, kaks tiitlit on tal ka murdmaarajalt.

“Oma parimateks saavutusteks pean kahel universiaadil 800 meetris poolfinaali jõudmist ja tunamullustel Euroopa meistrivõistlustel 1500 meetris joostud aega 3.49,” rääkis Fosti. “Aga arvan, et mu potentsiaal jäi täielikult avamata. Pärnust Tallinna tulles oli mu treener Uno Källe, tema lahkumise järel tegin noore pea laiali mehena ise treenerite valikul vigu.”

Nüüd seisab Fosti sporditeel ees nii-öelda formaadi muutus.

“Lühematel distantsidel ja staadionil ma kindlasti enam ei võistle,” avaldas jooksumees. “Kiirustreeningud naelikutega asfaldil lõhkusid jalgu, põlv oli pidevalt probleemne. Ka on Eestis konkurents kõvaks läinud, minu tasemel mehel on jooksuga juba raske midagi teenida.”

Arvata, et Roman Fosti rajalt maha tuli, on siiski ennatlik. Ta treenib praegu kuus korda nädalas suunitlusega pikematele otstele.

“Eesmärk on hakata tõsiselt jooksma maratone, esimest tuleval kevadel,” kinnitas Fosti. “Poolmaratoni olen korra läbinud, Amsterdamis sain eelettevalmistuseta päris korraliku aja 1.11. Kui pikkadele distantsidele spetsialiseerun, ehk siis jõuan kunagi etteotsa ka Pärnu kahe silla jooksul.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles