Korteriühistud kontrolli

, Eesti korteriühistute liidu sertifitseerimise projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti korteriühistute liidu logo.
Eesti korteriühistute liidu logo. Foto: EKÜL

Korteriühistu koosolekutel kipuvad korteriomanikud kuulama juhatuse liikmete ülevaateid kahtlustavalt. Nad ootavad vastuseid õiguslikele küsimustele, tahavad teada ühisraha kasutamise kohta ja kuulda maja renoveerimise põhimõtteid.


Eesti korteriühistute liit pakub korteriühistutele võimalust oma tegevus sertifitseerida, see tähendab ühistu tegevuse hindamist kehtestatud kvaliteedinõuete järgi.



Pärast sertifitseerimise läbimist ja märgi “Hea korteriühistu” saamist võib korteri omanik olla kindel, et ühistu juhtimine on aus ja läbipaistev.



Protsessi käigus kontrollib spetsialistidest komisjon, kas ühistu põhikiri, kodukord, lepingud, koosolekute protokollid ja muu dokumentatsioon vastavad Eestis kehtivatele seadustele.



Samasuguse kontrolli läbivad raamatupidamisdokumendid. Nii peaks korteriomanik saama kindluse, et iga sent maja eelarvest on tõepoolest kulunud tema elukeskkonna parandamiseks.



Sertifitseerimise protsessis kontrollitakse maja renoveerimise põhimõtteid ning uuritakse, kas see toimub plaani kohaselt. Üle vaadatakse tööde järjekord ja vastavus ehitusnormidele ning analüüsitakse energiasäästlikkust.



On selge, et laenu taotlemiselgi annab selline kvaliteedikontroll juhatusele kindlust.



Korteriomanikku huvitab eelkõige kinnisvara väärtus. Rusikareegel on lihtne: mida korralikum elamu, seda kõrgem korteri hind.



Rootsis on sertifitseerimisega tegeldud juba pikka aega. Nende praktika kinnitab, et sertifitseeritud ühistus on korterite hinnad keskmisest kuni 15 protsenti kõrgemad.



Sertifitseerimine on kasulik korteriühistu juhtidelegi. Kui elamus on pingeid ja kahtlusi juhatuse töö suhtes, näitab kvaliteedihindamine kätte tee nende kahtluste ümberlükkamiseks.



Sertifitseerimiskomisjon ei ole inkvisitsioonikohus, kes näpuga näidates vigu otsib ja neid kella külge paneb. Ekspertidest komisjon on nõuandja, kes viitab vigadele ning pakub välja lahendusi nende kõrvaldamiseks.



Möödunud aasta lõpus “Hea korteriühistu” märgi saanud 29 ühistu juhid pidasid oluliseks just kindlustunnet, et liigutakse õigel teel.



Sertifitseerimise läbinutele antakse “Hea korteriühistu” märk, mis kehtib kaks aastat. See pikeneb automaatselt, kui ühistu tegevus on vastavuses õigusaktidest tulenevate nõudmistega.



Sertifitseerimise kohta vaata lähemalt

www.ekyl.ee

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles