Vabakool sai 15

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene koolipäev Pärnu vabakoolis lõppes ühise tordisöömisega.
Esimene koolipäev Pärnu vabakoolis lõppes ühise tordisöömisega. Foto: Janne Pihu

Tänavusel teadmiste päeval alustas 15. õppeaastat Pärnu kõige noorem põhikool vabakool.

Juba fuajees tervitas sisenejat vabakooli ajalugu tutvustav stend. Ajaloolised ja nostalgilised fotode väljapanekud jätkusid kogu koolimajas.

Vabakooli juubeliaastal alustas esimeses klassis kooliteed 18 last, mis asutuse põhikirja järgi on maksimumarv õpilasi, kes ühte klassi vastu võetakse. Vabakooli juhataja Kalmer Kivi mainis oma kõnes, et avaldusi esitati ligemale poolsada ja valikut teha oli raske.

Esimese klassi õpilased tulid saali üheksandike käekõrval ja istusid õhupallidega ehitud värvilise kaare alla. Vabakooli maskott rõõmsameelne mesilane juhatas iga lapse oma esimest aabitsat vastu võtma.

Vabakooli idee riikitooja ja kooli alustaja Kauni Sillat koos kooli algataja Eha Ristimetsaga meenutasid 15 aasta tagust 1. septembrit, kui kooliteed alustas 16 õpilast, kes moodustasidki aastal 1997 kogu koolipere.

„Vabakool on arenev ja väga uudishimulik kool – oleme pidevas muutumises. Ikka selle nimel, et meie lastel oleks hästi, et neil oleks lapsepõlve vääriline lapsepõlv ja elamusterohke ja turvaline noorukiiga. Vabakool on rõõmsate laste kool,“ ütles Sillat.

Sillati sõnade kohaselt on vabakooli õpetajate pere loonud koolis lapsi armastava ja toetava õhkkonna. „Olen vabakooli lapsevanemana väga õnnelik. Lapsele meeldib,” märkis ta. Sillat on rahul ka vabakooli arenguga: turvalise koolikeskkonna kõrval pakutakse tunniplaani raames inglise keele süvaõpet ja juudot-enesekaitset. “Sister Mary inglise keele süvaõpe annab juba algklasside lapsele rikkaliku sõnavara, mida siis alates viiendast klassist lihvitakse projektide kaudu välisreisidel. Reisimas käivad kõik vabakooli õpilased,” lisas ta.

Pärast aktust ja klassijuhatajatundi koguneti uuesti kooli saali, kus esimene koolipäev jätkus vabakooli õpilaste emade valmistatud 60 x 200 sentimeetri suurusele hiigeltordile kinnitatud 15 säraküünla särina ja seejärel suure tordisöömisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles