Pärnu ooper alustab sarja “Musica Sacra”

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Musica sacra” avakontserdil laulab sopran Kai Kallastu.
“Musica sacra” avakontserdil laulab sopran Kai Kallastu. Foto: Erakogu

Pärnu ooper teeb homme algust kontserdisarjaga “Musica sacra”, mille raames toimuvad kontserdid septembrist novembrini laupäeviti Pärnu Eliisabeti kirikus.

Oma sisult jätkab see sügisel 2010 alanud kontserdisarja “Abonement 007” regulaarsete süvamuusikakontsertide traditsiooni.

Sarjaga kaasneb publikukoolitusprogramm õpilastele ehk õpilasrühm koos õpetajaga pääseb kontserdile tasuta. Pärast iga kontserti toimub esinejate ja publiku vestlusring. Sari saab teoks Eesti kultuurkapitali, Pärnu linna, Eliisabeti koguduse ja Pärnu ooperi koostöös.

Avakontserdil, mis erandina toimub Pärnu uue kunsti muuseumis, astuvad üles sarja eestvedajad Andrus ja Kai Kallastu. Paul Hindemithi Rainer Maria Rilke tekstile tehtud laulutsükli ”Maria elu” idee on joonistada Jumalaema elu tervikkaar ja ehkki kompositsioon on Mariast, on selle keskmes Jeesus.

Sarja kunstiline juht Andrus Kallastu on igale kontserdile püüdnud anda laiema mõtte.

Näiteks möödub tänavu 150 aastat Prantsuse impressionisti Claude Debussy ja 100 aastat USA avangardisti John Cage’i sünnist. Sellest johtuvalt mängib pianist Diana Liiv klaveriõhtul nende ja 20. sajandi heliloojate teoseid, luues nende vahel nii huvitavaid paralleele kui kontraste.

Seejärel saavad sõna B tähega algavad heliloojad: Buxtehude, Bieber, Bach, Benda, Beethoven, Brahms ja Bartok.

Parvlaeval Estonia hukkunute mälestust püüavad Bachi toel hoida tšellist Aare Tammesalu ja helilooja-näitleja Ardo Ran Varres, kes esitab oma loomingutki.

Claudio Monteverdile on omistatud ooperivormi sünnil oluline roll. 1607. aastal ilmavalgust näinud ooperit “Orpheus” on nähtud-kuuldud korduvalt, helilooja sarmikaid väikevorme tunneb Eesti publik vähem. Selle eest, et see nii ei oleks, kannavad kahekesi hoolt Kai Kallastu ja klavessinist Marju Riisikamp.

MTÜ Fenno-Ugria Asutus tähistab novembris soome-ugri hõimupäeva kontsertidega kogu Eestis.

Just väikerahvaste heliloojatele on rahvamuusika olnud tähtis inspiratsiooniallikas. Nii kõlabki sellele tähtpäevale pühendatud kontserdil valik Eesti ja Ungari muusikat, mis viib kuulaja nii ajaliselt kui geograafiliselt läbi nimetatud riikide.

Kokku toimub sarja raames kolme kuu jooksul Pärnus tosin kontserti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles