Juhtkiri: Linn mattub pimedusse

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eile jagus mitmel raadiojaamal pilkejuttu Tallinna linna aadressil seoses sealsete eksperimentidega tänavavalgustuse kokkuhoidmisel. Kui siin midagi üldse pilgata on, siis linnapea Edgar Savisaare põhjendust, et Tallinna vajaduses valgustuselt kokku hoida on süüdi peaminister Andrus Ansip. Nii ei ole kaugel aeg, kui hakatakse tõsimeeli väitma, et Ansip ja Reformierakond on süüdi aastaaegade vaheldumises ja kevade alguses täna kell 13.43.


Ühes on Tallinna juhtidel ja paljudel kohalikel omavalitsejatel õigus: tänavavalgustus on üks valutumaid võimalusi kokku hoida. Pärnulgi pole parata ja tuleb hakata pirne keerama.



Suure tõenäosusega tuleb tänavune sügis teistsugune. Näiteks võiks Pärnus kokkuhoiu mõttes lülitada tänavavalgustuse välja öösel kella ühest kella neljani varahommikul. Sel ajal on muidugi igavene häda kiirabil ja politseil väljakutsel õige aadressi leidmisega, aga siis tuleb ilmselt meelde seegi, et vähemalt nõukogude ajal olid majavaldajad kohustatud majanumbrit pimedal ajal valgustama. Kindlasti hakkavad paremini kaubaks minema kõikvõimalikud taskulambid. Nii et elamine linnavalitsuse otsuste valguses muutub taas aktuaalseks.



Samal ajal ei ole õige ega mõttekaski kõiki valgusallikaid avalikus linnaruumis välja lülitada, aga kuskilt peab kindlasti kokku hoidma.



Kui sügisel mattub linn pimedusse, siis üsna tõenäoliselt ei mattu Pärnu eeloleval kevad-suvehooajal enam niimoodi lilledesse nagu varem. Ilmselt peab linnaaednik leidma odavamaid võimalusi, mis tagaksid lilleilu kevadest sügiseni.



Kindel on see, et majandussurutis hakkab järjest enam linnapildis silma torkama. Ent seegi aeg elatakse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles