Kui karjäär on katkenud

, personalikonsultant ja koolitaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Tammiste.
Sirje Tammiste. Foto: PP

Elus on ikka nii, et valitud teel tuleb pöördeid ja ootamatuid muudatusi. Nii on see tööalases karjääriski. Majanduses või isiklikus elus toimuvad muutused sunnivad vahetama eriala, valdkonda ja üsna tihti riiki, kus töötatakse. Kuid siis tekib jälle soov minna tagasi sinna, kus oli huvitav, kus olid südamelähedane töö ja omad inimesed.

Kõik muutub

Kindel on see, et kui oled ettevõttest pikalt eemal olnud, siis tagasi minnes (näiteks lapsehoolduspuhkuselt) ei oota sind kunagi ees sama töö, sama meeskond ega õhkkond mis enne.

Aasta-paariga muutub palju, isegi kui esmapilgul tundub kõik sama olevat. Sinu asendaja on kindlasti hakanud midagi tegema teisel moel, keegi on veel lahkunud ja ülesandeid on hoopis juurde tulnud. Pead olema valmis kiireks õppimiseks ja kohanemiseks.

Tihti lähevad ettevõtted seda teed, et kui töötajale leitakse asendaja, siis töötaja tagasitulemisel vaadatakse, kas talle saab sama tööd anda või kas üldse on midagi anda. Sageli on tööandja uue töötajaga juba nii harjunud, et pole soovi teda töölt vabastama hakata. See on karm reaalsus, et lapsega koju jäädes ei tea keegi, kas töö teda ikka ootab.

Kindlasti ei jää lapsed seepärast sündimata. Pigem tuleb noorel emal/isal olla valmis end taas üles töötama hakata. Kui tööandja pakub madalama ametikoha, see rõõmu ei paku ja mujale minna ei taha, peab ometi tegema valiku.

Kohtusin hiljuti naisega, kes oli kolm aastat kodus olnud, ettevõttes olid olnud suured koondamised ja tegelikult talle tööd enam polnud. Talle pakuti neid ülesandeid, mis on kordi lihtsamad, kui tema teadmised võimaldasid, kuid palk oleks jäänud samaks. See naine valis koondamise ja kandideeris põnevamale ametikohale, mille töötasu oli madalam, sest ta mõtles oma elule pikemas perspektiivis. Ta soovis liikuda edasi, kuigi kaotas töötasus. Ta julges võtta riski ja seda on iga töökohavahetus. Loodan, et tal läheb kõik hästi ja aasta-paari pärast on ta end taas näidanud, ei kahetse oma sammu ja palk on samuti tõusnud.

Kui julgust napib, võib vastu võtta madalama töökoha ja panna tähele, et töökad ja pühendunud inimesed ei jää märkamata. Ole valmis alustama madalamalt, et ikkagi jõuda sinna, kuhu soovid. Kui ettevõttes tõesti meelepärast tööd kunagi ei tule, vaata julgelt ringi ja valmistu suuremateks muutusteks.

Tagasi ja edasi

Ettevõtet või valdkonda vahetades tuleb üsna sageli samm tagasi astuda, et tööandja saaks sinu suhtumises ja oskustes veenduda. Vaid siis, kui tehakse otsepakkumine, on suur tõenäosus, et võidad tingimustes. Personalikonkursigi kaudu töö saanud töötajad peavad leppima katseaja madalama palgatasemega.

Kohtame oma konkurssidel päris palju niinimetatud Soome ehitajaid. Inimesed on läinud, et teenida raha, kuid tegelik eriala on hoopis midagi muud. Paraku on nii, et kui oled kaks-kolm aastat oma erialast väljas olnud, sind väga kergelt tagasi ei võeta. Küllap on erialalgi midagi muutunud ja sa ei ole enam nii pädev kui varem.

Kui oled olnud tootmisjuht ja mõnda aega müüri laod, ei saa sa tootmises kohe juhiks ilmselt kuigi lihtsalt. Alustad meistri või töölisena. Loomulikult toob see mõru maitse suhu, sest palk on ju madalam. Kui soovid armastatud erialale tagasi, pead taas panustama oma aega ja energiat ja end üles töötama. On väga hea mõte investeerida võõrsil teenitust ka svõi osake õpingutesse ja sel moel taas spetsialistina pildile saada.

Noored kõrgharidusega spetsialistid töötavad sageli päris kaugel, näiteks Austraalia farmides lihttöölisena. Tagasi tulles ei ole nad kahjuks kohe avasüli oodatud insenerid On palju näiteid, et eri põhjustel oma tööst eemal olnud spetsialistid kogevad rasket tagasitulekut. Ega arstid asjata pärast lapse sündi tööle kiirusta, olgu või väikese koormusega valveid tegema, sest kõik muutub ja mõni aasta kodus olekut ei annagi võimalust kohe samal ametikohal jätkata.

Kui karjäär on mis tahes põhjusel katkenud, mõtle läbi, mis tööd tegelikult teha tahad. Kui oled eesmärgi seadnud, ära lase end kõrvale kallutada, kui vaja, läbi uuesti mõni kursus, tee kvalifikatsiooni tõendav eksam – mis iganes. Seda on vaja, et olla taas oma ala professionaal. Kui oled sunnitud alustama madalamalt tasemelt, võta seda kui head sisseelamise võimalust.

On loomulik, et elus tuleb teha muudatusi ja see pakub võimaluse millegi uue leidmiseks, eneses lisapotentsiaali avastamiseks. Kui oled sulgenud ukse, ei saa sealt mõne aja pärast joostes sisse tormata. Võimalik, et koputad ja pead ootama, enne kui sisse kutsutakse. Võimalik, et uks jääbki suletuks ja pead julgelt edasi vaatama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles