Mall Noormets õpetab näitlejaile vanu ballitantse

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Noormets näitlejatega proovi tegemas.
Mall Noormets näitlejatega proovi tegemas. Foto: Ants Liigus

Endla trupile peagi esietenduva armastusloo “Uhkus ja eelarvamus” tarvis 19. sajandi ballitantse õpetava Mall Noormetsa sõnutsi avaneb tükis tantsuajalugu silmas pidades põnev ajajärk.

Noormets on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias tantsukompositsiooni õppejõud, andes liikumistunde teatritudengitelegi.

Teatris on vaja eri ajastute tantse ja stiile, kõnealusel juhul on tegemist 19. sajandi algusega. Kust te neid teadmisi ammutate?

Tänapäeval on meil ju tänuväärne internet ja YouTube, aga põhimõtteliselt on tolle ajastu kirjeldusi võimalik lugeda ja filmitud on ka palju. Sest inglased ise on ju meeldivalt ajastutruud. Neil on see ajalugu, millele toetuda.

19. sajandi algus on tantsu mõttes väga põnev aeg, kuna sellist asja nagu paaristants, nagu see on meie mõistes tänapäeval, muu hulgas valssi, veel ei olnud. See kõik tuli hiljem ja selles mõttes on see tükk pärl.

Olid Inglise kantritantsud tugevate Šoti mõjudega ja neist kasvasidki välja paraadballitantsud, kusjuures liiguti neis tantsudes kindla skeemi järgi.

Mehed olid alati ühel ja naised teisel pool ja liiguti viirgudes, geomeetrilistes joonistes.

Oli tantsukaart ja halvaks tooniks loeti seda, kui liiga palju tantsisid ühe paarilisega. Noortele oli see nagu klubiline tegevus, sest kuskil mujal nad ju kokku ei saanud. See oligi see koht, kus üldse teineteist nähti ja tundma õpiti ja kus kogu armunute keemia tuli lahti mängida.

Kas tantsu ajal ka tutvuti ja räägiti?

Jaa, nii nagu tänapäevalgi. See võimalus ikka oli, aga seal oli oma võlu. Skeem oli ju selline, et ma läksin küll ühe inimesega tantsima ja me toimisime nagu paar, aga selle tantsu sees kogu aeg eemaldusin oma paarilisest, suhtlesin teistega, tulin tagasi, sain jälle pilgu vahetada. Või meeldis mulle hoopis keegi teisest paarist või nelikust ja see keemia oli veel eriti tore, kui ma temaga korra kokku sain.

Kui ehedat ballitantsu me Endla laval näeme?

Ütleme nii, et näeb selles stiilis tantsu, sest me ei saa ega mahu lavale tegema täismahus kujundeid. Lähtume ikkagi etenduse huvidest ja toetudes ajaloolistele elementidele, paneme omale sobiva variandi kokku. Kasutame nii Schuberti muusikat kui Šoti tantse, kuna tegevus toimub maamõisates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles