Vitali Klitško: Naised peavad mokalaata, poksijatel räägivad rusikad

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Stuttgart, Saksamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitali Klitško vastamas Aino Sieberti küsimustele.
Vitali Klitško vastamas Aino Sieberti küsimustele. Foto: Werner Siebert

Homme kaitseb WBC maailmameister Vitali Klitško oma tiitlit Juan Carlos Gomezi vastu. Kindaduell toimub Stuttgardi Hanns-Schleyeri hallis, mis mahutab 11 000 spordisõpra.


Kõik piletid, nii ütles mänedžer Bernd Bönte, on juba välja müüdud. Poksimatši kannavad üle Saksa telekanal RTL (otseülekanne alates 23.05 Eesti aja järgi), USA suurim TV-kompanii ESPN ning televisioon Ukrainas ja Venemaal.  



Show algas juba pressikonverentsidel

Showtime

on kuubalase lemmiksõna. Havannas sündinud ja Fidel Castro diktatuuri eest Saksamaa kaudu Ühendriikidesse põgenenud Juan Carlos Gomez teab, et siinmail ülipopulaarse Klitško kõrval on tal nüüd hea võimalus ennast unustusest jälle esile upitada.



Kunagine mitmekordne maailmameister vajabki hädasti meedia tähelepanu, sest  tal on tänu laia stiili pidudele, kus voolasid nii alkohol kui narkootikumid, suured võlad, mille tagasimaksmist ootavad pikisilmi mitu võlgnikku, nende hulgas Universum Box-Promotioni šeff Klaus-Peter Kohl ja Saksa maksuamet. Sellele lisaks igatsevad elatusraha latiino kuus eri naisega sigitatud last.



Seitsmenda - Delia, mille elumees sai oma endise, Vitali Klitško praeguse treeneri Fritz Sduneki tütrega, lapsendas Kati Sduneki praegune abikaasa Ahmet Öner, kes on samaaegselt Gomezi mänedžer. Tavaliselt tunneme selliseid värvirikkaid peresuhteid ainult seebiooperites. Kuid äsja parimaks treeneriks valitud idasakslane võtab asja rahulikult: “Gomez läks minu juures ära, kuna ma olevat olnud tema vastu “liialt karm”. Kuid inimlikul tasandil pole meil kunagi probleeme olnud.”



See-eest ei ole teada, kuidas võtab Fritz Sdunek fakti, et prokuratuur on kaevanud tema väimehe kohtusse. Prtokuratuur süüdistab saksatürklast Önerit muuhulgas väljapressimises, ähvardamises, solvamises, ahistamises ja kehavigastuse tekitamises. Väljaanded kirjutavad, et skandaalne Öner, keda peetakse Hamburgi kõige brutaalsemaks ärimeheks, ründas füüsiliselt isegi promootor Kohli.



Süüdistuskokkuvõte on 54 lehekülge pikk ja ebamäärase taustaga poksimänedžeri, kes on jõu kasutamise tõttu istunud juba nooruses ära ühe karistuse, ootab süüdimõistmise korral viieaastane vanglakaristus. Treener ei kommenteerinud pressikonverentsil oma väimehe aadressil esitatud süüdistusi, ta oli nõus vestlema ainult tulevasest kindaduellist: “Vitali on mulle momendil lähedasem kui mu sugulased, oleme üks tiim,” kinnitas ta ja jätkas: “Momendil ei ole poksimaailmas kedagi, kes võiks dr Eisenfausti (Raudrusikas) tšempionitiitlit ohustada. Gomezi vastu võideldes peab ta kandma esimestes raundides hoolt, et väsitab korralikult ära oma temperamendist tuntud vastase. Siis on tal võimalik lüüa kuubalane kiiresti nokauti.”  



Selles, et Vitali Klitškol on Stuttgardis võimalik saavutada kiire võit, kahtleb aga Siggi Weickenmeier, kes on treeninud samuti mitut poksijat, nende hulgas oma tütart Silket ja kunagist raskekaalu maailmameistrit Riddick Bowe'i: “Juan Carlos Gomez on raske vastane. Ta on kasvanud üles poksiga, tunneb taktikat ja on kiire. Ta on küll laisk, armastab pidada pidu, kuid seekord on ta võtnud ettevalmistusi tõsiselt, saanud aru, et see duell on tema viimane šanss tulla poksisporditippu tagasi. Arvan, et Vitalil on võimalik võita ainult siis, kui ta lööb Pantera Negra (Must Panter) nokauti.”



Klitško Management vahetas välja punktikohtunikud

Ahmet Öner mainis presskonverentsil õela muigega, et Klitško Management kardab homset kindaduelli, sest lasi vahetada punktikohtuniku välja.



Firma tegevjuht Bernd Bönte kinnitas uudist: “Pärast nõupidamist mitme eksperdiga tegime ettepaneku vahetada välja punktikohtuniku Guido Cavalleri Itaaliast, sest saime teada, et teda on rakendatud viimasel ajal mitmel Arena (kuulub Önerile) matšil. Samuti tuli mängu uus ringikohtunik, inglane Ian John Lewis.



Pärast äsjast skandaali Saksa käsipalliliigas, kus mängukohtunikele on tehtud suuri manipulatsioonietteheiteid, soovisime olla kindlad, et Stuttgardis sujub kõik skandaalideta.”   



Uuteks kohtunikeks määrati neutraalsuse poolest tuntud belglane Daniel van de Wiele ja inglane John Keane. Punktikohtunikeks on veel Oren Shellenberger USAst ja jaapanlane Nobuaki Uratani.


Siinkohal läks latiino veri jälle keema ja ta karjus, visates vihast pilku oma vastase suunas: “Ma löön su maha, siis polegi kohtunikel mingit tähtsust!”



Kuubalane on olnud korra Vitali Klitško treeningupartneriks ja Klitško rääkis, et lõi tol päeval Musta Pantri pikali.  Gomez ise eitas seda kuldhammaste välkudes. “Mind ei sega, et eksperdid peavad Klitškot paremaks poksijaks, olen alati osanud teha üllatusi ja ka Stuttgardis tulen üllatama. Ma tunnen Vitali nõrkusi ja tean, kuidas võin teda maha lüüa. Minu treener Orlando Cuellar ja mina oleme juba mõelnud välja, mida me doktorile Schleyeri hallis pakume,” ähvardas latiino ka Hamburgi Abendblattis.



Ja tõepoolest, kui Cuellar oli veel mõni kuu tagasi organiseeritud pressikonverentsil pea sõnatu, siis nüüd ta suisa pakatas temperamendist. Ta kinnitas, et tema hoolealune on teinud viimaste kuude jooksul head trenni ja naeris Vitali välja: “Ma nägin fotosid, et oled valmistanud ennast duelliks ette lumes, kuid sa pole ju mingi põhjapõder ...”



Ehk oli see vaid kadedus, sest samal ajal kui Gomez pidi rahapuudusel jääma Hamburgi, võis Vitali endale lubada treeningulaagrit Kitzbüheli lähedal olevas Goingis mitme tärni hotellis Stanglwirt, kuhu olid kutsutud kaheks päevaks kohale ajakirjanikud.



Poksikuluaarides pole saladus, et mõlemad Klitško vennad on psühholoogilise sõja meistrid, kes oskavad oma vastaseid vaimselt jalust lüüa. Kuid ka selle ees ei tunne kuubalane  hirmu, sest praalis suure suuga edasi: “Kui Vitali on doktor, siis olen mina poksimise professor. Fritz (Sdunek) ei või tunda minu nõrkusi, sest sel ajal, mil ma tema juures trenni tegin, mul selliseid polnudki – olin tugev.  Mul ei ole midagi tema vastu, ta on maailma parim treener, kuid ta ei tea tänapäevani, kuidas mu pea tiksub.”



Vitali Klitško – Fritz Sduneki musterõpilane

Poksikuluaarides räägitakse, et vennad Klitškod ei ole sugugi kõige andekamad poksijad. Nad oskavad poksida just nii palju, et püsida äris.



Ukrainlased on aga intelligentsed, nad oskavad oma asju ajada. “Kaks torni”, mida ei suuda keegi lahutada – nii nimetab meistertreener Sdunek oma õpilasi.



Pealegi, pärast lahkumist oma varasemast promootorist Klaus-Peter Kohlist õnnestus ukrainlastel hankida endale isiklikuks mänedžeriks just Bernd Bönte, kes valiti sel aastal USAs parimaks ärijuhiks. Tänu temale, majandavad promoveerunud sporditeadlased juba ammu ainult iseenda taskutesse.



Nagu Bönte enesekindlalt reklaamib, on “Klitško-Event” juba ammu teatud

brand

– registreeritud toode ehk nn

Business to Business

. See tähendab konkreetselt seda, et poksiareenil kohtuvad rikkus ja võim.



Kõige paremad kohad ringi läheduses maksavad hingehinda, VIP-ruumis pakutakse aga kõrgei piletihinna eest glamuuri, tõelist šampanjat ja kaviaari. Muidugi muudki head ja paremat.



Vitali Klitško ise ei tee saladust, et need poisid, kes nende ürituses kaasa löövad, on miljardeid väärt. “Ainult halb sõdur ei unista kunagi saamast kindraliks,” ütleb ta veetleva naeratusega, mille ees daamide jalad muutuvad nõrgaks.



Ka Vladimir, kes on pärast lühikest abielu olnud pikemat aega üksinda, paneb kaunitaride südamed kiiremini põksuma. Kuid südamedaami otsimisega pole ihaldatud poissmehel kiiret, sest, nagu ta mullegi kinnitas, oskab ta väga hästi ise nii koristada kui oma särke triikida.



Karjääri algus polnud ukrainlastele, kes pärinevad Nõukogude armee ohvitseri ja pedagoogi perekonnast, sugugi kerge. 1996. aastal soovis Universumi juht võtta punti ainult noorema venna, kes oli just tulnud Atlantas olümpiavõitjaks.



Vitali osavõtt oli maha kriipsutatud, sest tema veres leiti dopinguaineid. Kuid vennad olid ja on lahutamatud. Koos saabusid nad Sduneki juurde treenima ja koos alustasid nad saksakeelsete sõnade õppimisega.



Ei läinud aga kaua, kui treener Fritzilt lipsas avalikkuses välja, et Vitali on vendadest stabiilsem ja psüühiliselt tugevam. Seda võttis Vladimir usalduse kurjalt tarvitamisena ja läks viis aastat tagasi treenima Emanuel Stewardi juurde. Mis ei tähendanud, et ta oleks lahkunud oma vennast.



Ei, Klitškod on ikka lahutamatumad. Ja ei poksi üksteise vastu, ka siis mitte, kui Don King pakuks kümme miljonit dollarit: “Meie ema süda ei peaks sellisele võitlusele vastu,” teatasid vennad, kui Ameerika promootor tegi avalikult selle ettepaneku. Vladimir oli muidugi ka kohal, kui Stuttgardi Mercedese esinduses presenteerisid mõlemad laupäevased duellandid oma treeningumeetodeid. Ja ta on kohal, kui ringis lööb kong matši alustamiseks.



Finantskriis annab tunda ka Klitškode firmas

Kuigi Austria treeningulaagris ei hoitud veel raha kokku, siis pole Klitškod teinud saladust, et finantskriis annab neilgi tunda. Samaaegselt, kui Vitali elab osa ajast poliitikuna koos abikaasa ja kolme lapsega peale Hamburgi ka Kiievis, vastutab Vladimir koos Bernd Böntega hansalinnas nende ühise firma eest.



“Amatöörid kannatavad, profid töötavad,” ütleb Vitali, “me ei ole küll raha kaotanud, kuid me ei ole seda ka juurde  teeninud. Nüüd peame panema oma pead tööle.” Pressikonverentsil esitatud küsimuse peale, kas Klitškodel on kavatsus toetada finantsiliselt teiste spordiühingute eeskujul Winnendeni lapsi, vastas nende mänedžer: “Me oleme olnud kooliga ühenduses, kuid soovime korraldada kõik ilma avalikkuseta.”  



Pole siis ime, et Vladimir ja Vitali Klitško on Saksamaal nii populaarsed – suurema kärata ja stiilirikkalt on nad ehitanud üles nii oma karjääri kui sotsiaalsed sillad. Ükskõik, kuidas lõpeb homne rusikaduell Stuttgardis, jäävad Klitškod võitjateks kõikide nende fännide südametes.



Rusikad välguvad maailmameistri tiitlitele

Profipoksi maailmameistri tiitlite jagamisel konkureerivad World Boxing Council (WBC), World Boxing Association (WBA), World Boxing Organisation (WBO) ja rahvusvaheline poksiföderatsioon (International Boxing Federation - IBF).  



Sellest hoolimata toimuvad kindavõitlused harva, eelmise aasta veebruaris võitis Vladimir Klitško ringis Sultan Ibragimovit. Seetõttu on tema valduses WBO ja IBF vööd.  



Tema vanem vend Vitali on pärast edukat

comeback

'i alates 2008. aasta oktoobrist WBC tšempion ja kaitseb seda tiitlit nüüd Stuttgardis Juan Carlos Gomezi vastu. WBA-l on praegu koguni kaks maailmameistrit: Ruslan Tšagajev (Usbekistan) ja Nikolai Valujev (Venemaa).



Tänavu suvel selgitavad poksijad omavahel, kellest saab “tegelik” tšempion.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles