Katsetada saab haruldast joogastiili

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne viimast dalai-laama külaskäiku toimus pealinnas Tiibeti traditsioone tutvustav nädal, kui muu hulgas tutvustati yantra-joogat.
Enne viimast dalai-laama külaskäiku toimus pealinnas Tiibeti traditsioone tutvustav nädal, kui muu hulgas tutvustati yantra-joogat. Foto: Erakogu

Reedest pühapäevani on pärnakatel võimalus tutvuda unikaalse Tiibetist pärit yantra-joogaga.

Yantra-jooga on iidne joogatraditsioon, mis on kirja pandud 700 aastat tagasi Tiibetis. Teadaolevalt on yantra ainuke joogastiil, mis on säilinud nii kirja pandud teksti kui elava õpetusliinina õpetajalt õpilasele.

Algupärasele tekstile on kirjutanud kommentaarid Chögyal Namkhai Norbu ja alates aastast 1970 on ta õpetanud seda läänemaailmas.

Selles joogastiilis koordineeritakse ja harmoniseeritakse energiat hingamisega seotud liikumise ja asendite abil, et tekitada meeltes tasakaal ja lõdvestus.

Yantra-joogas on palju hatha-joogaga sarnaseid asendeid, kuid neid võetakse eri viisil. Liikumine on jagatud neljast taktilöögist koosnevatesse ajavahemikesse: asendisse minek, selles püsimine ja asendi lõpetamine.

Kogu liikumine ja hingamine toimub teatud kindlas rütmis. Seeriat alustatakse hingamist juhtivate, liigeste ja energiakanaleid puhastavate harjutustega, järgnevad asana’d ning lõpus tasakaalustavad harjutused ja lõdvestus.

Harjutuste õppimise käigus selgitatakse, milliseid kehalisi probleeme ja meeleseisundeid saab konkreetse harjutusega mõjutada ja kuidas tuua rohkem tasakaalu oma ellu. Yantra-jooga sobib kehaliste vaevuste ennetamiseks ja raviks.

Yantra-jooga tundi juhib Maaja Zelmin, Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche õpilane ja teise taseme yantra-joogaõpetaja, kes joogaga on tegelnud pea 30 aastat ja hatha-joogat õpetanud viimased 20 aastat.

Yantra-jooga kursus toimub reedel Pärnus Tiibeti meditsiini keskuses Men Ling ning laupäeval ja pühapäeval Endla Küüni proovisaalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles