Kaunis postitants asendab ühekorraga mitut treeningut

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postitantsijad pakuvad oma show’d napis riietuses, et mitte postilt alla libiseda.
Postitantsijad pakuvad oma show’d napis riietuses, et mitte postilt alla libiseda. Foto: City Dance Studio

Täna öösel näeb Pärnu klubis Sugar City Dance Studio tantsijate esituses postitantsu-show’d. See füüsiliselt raske tants eeldab tugevaid kere-, käe- ja reielihaseid ning nõuab seetõttu aeganõudvat ja püsivat treeningut.

City Dance Studio omaniku Oksana Veselova teatel on postitants naiselik, loominguline ja väga eriline tantsustiil, kus üks partneritest on post, mis kannab toetava, suunava ja abistava tantsukaaslase funktsiooni tantsusammude sooritamisel.

Napid riided on vajalikud

Kuigi postitants võib automaatselt seostuda striptiisiklubi ja end lahti riietavate näitsikutega, kujutab Veselova kinnitusel tants endast palju enamat.

“Samasuguse posti võib ju paigutada treeningsaali ja selle najal tantsida ilma lahti riietumata, nii et säilib eneseväärikus,” selgitas ta. “Postitants ei ole mitte ainult stripparite jaoks, seda harrastavad naised ja mehed kogu maailmas. Kui Kelly Brook, Kate Moss ja Teri Hatcher käivad postitantsu trennis, et end vormis hoida, siis miks ei või seda teha Eesti naised? Need vähesed Eesti naised, kes on proovinud postitantsu, teavad, et tegemist ei ole labase tantsu, vaid tõsise spordialaga, kus puudub igasugune alus hukkamõistmiseks.”

Nii on treeneri selgitusel postitants suurepärane alternatiiv aeroobikale ja jõusaalile, kujutades endast tantsukunsti, spordi, koreograafia ja akrobaatika sünteesi.

“Postitantsu treening nõuab järjepidavust,” ütles Veselova. “Treeningu ajal sooritatakse esmajoones harjutusi, mis tugevdavad kere- ja käelihaseid, õpitakse hoidma rühti ja viiakse toonusesse reielihased. Tulemuseks on vastupidav, painduv ja tugev keha. Mingeid eriharjutusi ei ole, tegu on tavaliste postitantsu harjutustega.”

Veselova möönis, et mitte-sportliku inimese jaoks on postitantsuga alustamine tõenäoliselt raske, kuid tegu on spordialaga, mis aitab muuta kogu keha tugevamaks.

Treeneri sõnade kohaselt võib poleemikat tekitada asjaolu, et postitantsijad on napis riietuses. Kuid sellel on praktiline põhjus, sest kehakatted segavad postitantsu.

“Ainus postiga haakumise tagaja on iseenda nahk, sellepärast kuuluvad riietusvarustusse just lühikesed püksid,” selgitas Veselova. “Pikkade pükstega ei ole postil midagi teha, ainult libiseda. Lühikest toppi kannavad need, kes peale jalgade kasutavad külgi, kõhtu ja käsivarsi eri elementides postil püsimiseks.”

Postitantsu treeningutes kasutatakse eri tantsustiile alates klassikalistest kuni tänapäevaste rütmideni välja, nagu ballett, džäss, hiphop, RnB jt. Tantsu liikumisjoon võib olla nii horisontaalne (keerdliigutused tantsuposti ümber) kui vertikaalne (tantsupostil sooritatavad elemendid, akrobaatilised trikid). Üsna palju tehakse harjutusi ka põrandal.

“Treeneri ülesanne on luua tantsukombinatsioon, mis sisaldab kõiki tasandeid ja jaotab füüsilist raskust ning tööd kogu kehale võrdselt, lisades sinna graatsiat, painduvust ja ilu kombinatsiooni sooritamisel,” lisas Veselova. “Postitantsus ei ole midagi teisejärgulist ega üleliigset, selles stiilis on olulised kõik elemendid.”

Segatakse teiste stiilidega

Veselova andmeil on posti kasutatud võimlemiseks või eneseväljendamiseks vähemalt sada aastat. “Ühed allikad viitavad sellele, et postitants on pärit 1920. aastate Ameerikast, kus ringi rändavad tantsijad kasutasid esinemistelki üleval hoidvaid poste etteastete sooritamiseks,” rääkis ta. “Teised allikad omakorda tõmbavad ühiseid jooni tänapäeva ja Hiina postitantsu vahel, mida on tehtud tsirkustes akrobaatiliste trikkide sooritamisel.”

Eestis saab postitantsu õppida vaid Tallinna City Dance Studios. Veselova kinnitusel peab ta plaani haaret laiendada ja miks mitte avada kunagi treeninggrupp Pärnuski.

Tema kinnitusel võib postitantsuga tegelda igaüks vanusest, kaalust või soost olenemata. “Nagu iga sport on ka see kehaliselt väga arendav ja tõhus, treenides ja arendades korraga painduvust, motoorikat, füüsilist vastupidavust ja tahtejõudu, samuti tõstes enesehinnangut,” ütles Veselova.

Kui välismaal harrastavad tema andmeil postitantsu nii naised kui mehed, siis Eestis ei ole postitants kui spordiala veel eriti levinud ja City Dance Studio treeningutes osalevad vaid õrnema soo esindajad.

Veselova lubas, et täna õhtul astuvad Sugari lavale City Dance Studio parimad tantsijad, kes pakuvad Pärnu publikule unikaalse etenduse. “Saate näha seda ilu ja kunsti, mida kingib postitantsu akrobaatika,” lubas ta. “Professionaalsed trikid, graatsia ja piiramatu improvisatsioon peaksid inspireerima iga vaatajat.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles