Veinibaarid koolitavad nautijaid ja tutvustavad joogikultuuri

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Männikust (vasakult), Merike Pilve ja Anu Lembit kujundasid veinitoa vintage-stiilis koduse paigana.
Evelin Männikust (vasakult), Merike Pilve ja Anu Lembit kujundasid veinitoa vintage-stiilis koduse paigana. Foto: Ants Liigus

Pärnus avati paar nädalat tagasi peaaegu ühekorraga kaks ajaveetmiskohta: Punase torni veinibaar ja veinituba Vein ja Vintage.

Mõlema baari eestvedajad on hakkajad naised, kel soov suvepealinnas veinitarbimise kultuuri tõsta ja pakkuda huvilistele supermarketite ja vinoteekide tavalisest valikust veidi erinevaid veine.

Julge algus

Ringi tänaval asuva veinitoa Vein ja Vintage perenaised Merike Pilve, Anu Lembit ja Evelin Männikust on Pärnust pärit sõbrannad, keda ühendavad ettevõtlik elustiil ja huvi veinimaailma vastu.

Idee Pärnusse üks mõnus kohvik-ajaveetmiskoht luua tekkis naistel jaanipäeva paiku. Koos pandi mõtted paberile, taotleti ja saadi Ettevõtluse Arendamise sihtasutuselt alustava ettevõtja toetust, muretseti ruumid, sisustus ja veinid ning kahe kuu pärast avati uksed.

“Veiniklaasi taga koos istudes meil see mõte sündiski,” meenutas Männikust. “Merike vajas töökohta, Anul oli idee ja minul võimalused. Kõige tähtsam oli julge pealehakkamine ja oma ideesse uskumine.”

Lembit lisas, et nende sõprade ring on Pärnus päris lai ja kokku saades kippusid kodud juba väikeseks jääma. “Nüüd ei pea enam arutama, kelle juurde seekord külla minna: veinituba on kokkusaamiseks kindel koht,” lausus ta muigamisi.

Naised loodavad, et veinitoast kujunebki nii pärnakatele kui suvekülalistele mõnus kohtumispaik, kus sõpradega veiniklaasi taga juttu vesta. Nii sisustati veinituba vintage’i-hõnguliselt, püüdes luua kodust atmosfääri.

“Me ei tahtnud kasutada moesõna “vinoteek”, mis seostub inimestel tavaliselt kalli ja eksklusiivse kohaga,” selgitas Männikust nimevaliku põhimõtteid. “Meil on “tuba”, kuhu igaüks võib sisse astuda ja end mugavalt tunda.”

Kuna tegusatel naistel on kolme peale kokku seitse last, sisustati veinituppa lastetuba, et teised emadki saaksid mõnusalt aega veetes oma järeltulijatel silma peal hoida.

Põnev veinikultuur

Naised ei soovi oma veinitoas lihtlabast purjutamist propageerida, vaid tutvustada veine kui toidukultuuri huvitavat osa. Seepärast hakkavad veinitoas kord kuus toimuma koolitused, kus sommeljeede abiga veinide eripära tundma õpitakse.

Koolituse on läbinud veinitoa töötajadki, et osata klientidele jooke soovitada ja iga veini juurde rääkida, kuidas ja millisest kohast on konkreetne Veinis ja Vintage’is pakutav jook Pärnusse jõudnud.

“Kümne aasta jooksul on Eestis tehtud palju tarbijauuringuid, et teada saada, milliseid veine eelistatakse,” teadis Männikust, kes oma veiniteadmised omandas alkoholifirmas Altia pikka aega veinide tootejuhina töötades. Tema ülesanne oli leida just Eesti tarbijale sobivaid veine ja neid turustada-turundada. Uuringutest selgus, et eestlastele meeldivad pigem kergemad veinid, kus vähem lisamaitseid. Sellest lähtutigi veinitoa joogivalikul: majaveinid pärinevad Itaalias Abruzzo maakonnas asuvast veinimõisast.

Nii marjane ja veidi vürtsikas punane kui kerged roosa ja valge majavein on valmistatud just Pärnu veinitoa tarvis ja silmas pidades Eesti veinisõbra eelistusi. Joogivalikus on muidki veinisorte, nende kõrvale pakutakse oliive, juustu, teisi jookidega sobivaid suupisteid, kohvi ja kooki. Pudel veini maksab kuus kuni 16 eurot, kalleim on viieliitrine pudel majaveini, mille hind 50 eurot.

Paljud inimesed ei tea veinidest suurt rohkem, kui et neid on kolme värvi, ning poes osatakse valida kindla peale minnes vaid “pikutavat rumeenlast”.

“Meie soov on, et inimesed “lamava mehe” kõrval teisigi veine märkaksid ja avastaksid, kui huvitavaid jooke veinimaailmas veel leidub,” ütles Lembit lootusega pärnakate veiniteadlikkust tõsta.

Vana torni hea aura

Punase torni veinibaari eestvedajaid Mari Ermi ja Annika Tuulemäed võlus oma baarile kohta otsides Punase torni ajalooline ja veidi boheemlaslik atmosfäär. On ju tegu Pärnu vanima hoonega, mis ehitatud 15. sajandil.

“Eriti meeldis meile torni teine korrus, kus tundus nii hea aura, eriline valgus ja mõnus olemine. Seal saab korraldada koosviibimisi ja näitusi,” meenutas Erm oma esimest tutvust hoonega. “Torn pakub huvi paljudele turistidele, meilt küsitakse tihti selle ajaloo kohta. Tore on ka hoov: metsviinapuu müüridel, vahemereline õhkkond.”

Ermi sõnade kohaselt soovisid nad luua meeldivat ajaveetmiskohta, kus saaks keskenduda kultuursele veinitarbimisele, -nautimisele ja sõpradega suhtlemisele. Praegu on Punase torni veinibaaris saadaval 36 veinisorti, odavaim pudel maksab kaheksa ja kalleim 40 eurot.

Kõik veinid pärinevad Vanast Maailmast, valikul püüavad baaripidajad keskenduda väiksemate veinikeldrite toodangule, mida suurkauplustest ei leia. Valge torni- ehk majavein on värske ja erksa happelisusega, roosa tornivein mahedamaitseline – mõlemad pärit Edela-Prantsusmaalt. Pehme ja marjane punane tornivein on Itaaliast.

Samuti pakutakse Itaalia sinke ja lambapiimajuuste, peagi lisanduvad valikusse Eesti väiketootjate juustud.

Nagu konkurendid soovivad Punase torni veinibaari omanikudki korraldada veinikoolitusi, rääkima tulla on lubanud veiniajakirjanik ja juuniorsommeljee Kalle Müller.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles