Doktor Raudrusikas taltsutas Stuttgardis musta pantri

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Winnenden, Saksamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taltsutatud, paistetanud silmaga Gomez pressikal koos oma promootori Ahmed Öneriga.
Taltsutatud, paistetanud silmaga Gomez pressikal koos oma promootori Ahmed Öneriga. Foto: Aino Siebert

Vitali Klitško lõpetas oma töö areenil, nagu oli varakult ette lubanud – ta poksis kunagise maailmameistri Juan Carlos Gomezi täiesti pehmeks ja jäi raskekaalu WBC-tiitlivöö omanikuks.


Kuubalane võitles küll nagu mustale pantrile kohane, kuid tal puudusid jõud ja kogemused duellil võitlemiseks. Klitškol seevastu oli ringivõitlus algusest peale kontrolli all. Pärast neljandat raundi juhtis vana-uus maailmameister punktidega küll ainult napilt oma vastase ees, kuid kaheksandaks raundiks oli dr Raudrusikal juba selge punktide ülekaal.
 
Juba seitsmendas ringis kukkus Kuuba riiukukk poksiareeni põrandale, tõmmates endaga kaasa tšempioni. Kuubalasel õnnestus ennast siiski vaevaliselt püsti ajada ja pidada vastu veel üks raund.

“Go, Vitali, go,” karjus Stuttgardi Hanns-Martin Schleyeri halli tulnud publik, sest Vitali Klitškol olid nüüd kõik võimalused lüüa oma vastane nokauti. Raskekaalu poksikangelane ründaski osavalt tugevate löökidega ja nii ei jäänud belglasest ringikohtunikul Daniel van de Wielenil üheksanda raundi 1.40 minutil muud üle kui matš enneaegselt lõpetada.

Uuesti oma ametisse kinnitatud WBC maailmameistril on nüüd ainult üks soov: saada endale veel WBA tšempionivöö.

12 500 fänni juubeldas Stuttgardi hallis Vitali Klitško 36. nokaut-võidule kaasa. Kokku on ukrainlane poksinud 39 profikindaduelli. Telekanali RTL andmetel jälgis kodudes telerite ees ringivõitlust 11,49 miljonit inimest. Tema rusikamatši Berliinis Samuel Peteri vastu, kus ukrainlane võitis pärast vigastuspausi tagasi meistrivöö, jälgis 9,67 miljonit poksihuvilist.


Juan Carlos Gomez üllatas positiivselt

Vitali Klitško saabus ringi “Hells Bellsi” helide saatel. Pärast seda, kui staarviiuldaja David Carrett oli mänginud mõlema poksija päritolumaa hümni, läks kohe võitluseks lahti. Ukrainlase näost oli lugeda, et ta ei alahinnanud  kuubalasest vastast, ja ta tegi õigesti, sest Juan Carlos Gomez osutus kõvaks pähkliks.

Hiljem ütles WBC maailmameister: “Matš kestis kauem, kui arvasin.” Tema treener Fritz Sdunek, kes on kuubalase tütre Delia vanaisa, oli samuti oma eksväimehe sooritusest positiivselt üllatunud.   

Pärast võitlust organiseeritud pressikonverentsil ei tundnud keegi “musta pantrit” äragi, latiino riiakast ja agressiivsest käitumisest polnud jälgegi, nüüd istus meediaesindajate ees Vitali Klitško taltsutatud “metsloom”.

“Püüdsin teha oma parima,” ütles ta, parem silm vastase löögist paistes. “Rohkemat ma teha ei või. Kuid poksisingi maailmameistri vastu!” Juan Carlos Gomez võttis kaotajana duelli sportlikult, ta õnnitles võitjat, samuti tegid seda tema tiimi liikmed. “Mul on ainult kahju, et ma ei võinud pidada kinni oma lubadusest tütrele,” rääkis sooja, südamliku, isegi ujeda naeratusega latiino. “Ta oli koolis kaasõpilastele rääkinud, et võidan. Kuid mida teha, poks on kord selline ...”

Promootor Öner, kes on abielus Delia emaga (Klitško treeneri Sduneki tütrega) ja on lapsendanud Gomeze Delia, kinnitas, et asja sai 11aastasele tütarlapsele selgitatud ning ta ei ole oma isa peale pahane.


Vitali Klitško nõudis vabanduse palumist

Uuesti maailmameistriks kroonitud Vitali Klitško võttis vastasleeri õnnitlused vastu ja pöördus siis isiklikult kuubalase poole: “Juan Carlos, tunneme teineteist juba ammu, oleme poksinud ühes ja samas ühingus (Universum-Box Promotion). See, et loopisid enne ringivõitlust minu suunas igasuguseid solvanguid, ei meeldinud mulle. Kuid kui sa nüüd vabandust palud, võime asja unustada!”

Hamburgis kodunenud latiino, kelle on võtnud oma hoole alla hansalinna kolmas poksipromootorfirma Arena (kuulub Ahmet Önerile), ei saanud kohe asjale pihta. Kuid asja klaarimine Klitškoga oli tähtis ka tema mänedžerile ja nii nägi Öner vaeva talle Vitali sõnumi selgitamiseks. Ja tõepoolest – kuubalane tõusis ja palus nelja silma all vabandust. Keegi saalis ei kuulnud, mida kaks poksijat omavahel rääkisid.

Juba enne ukrainlase tulekut pressikonverentsile tunnistas Gomez, et oli läinud enne matši verbaalselt liiga kaugele. “See oli minule tähtis poksivõitlus ja soovisin oma solvangutega teha vastase ebakindlaks,” põhjendas ta. Kas Havanna tagahoovidest pärinev mees tajus äkki, et primitiivse sõnalahinguga ei tekita ta promoveerinud sporditeadlases, kes on harjunud suhtlema teistsugusel nivool, midagi muud kui ainult vastumeelsust?  


Huvitav kahevõitlus

Samal ajal kui Klitškode närimiskummi matsutav mänedžer Bernd Bönte ütles kokkuvõttes, et Stuttgardi poksiduell oli suurepärane, hindas Klitško vendadest vanem Stuttgardi matši pigem (ainult) huvitavaks. “Juan Carlos on raske vastane, ta on kiire, kuid ta väsib ruttu. See ongi meie vahe,” lausus ta.

Poksitaeva tippu jõudnud ukrainlane ei soovi tulevikus enam võidelda “kergete” vastastega, ta unistab rusikalöökidest Nikolai Valujevi ja Ruslan Tšagajeviga. Samuti muidugi WBA meistrivööst.

Venelane ja usbekk kohtuvad tiitli saamiseks tõenäoliselt juunis ja olenevalt sellest, kumb neist võidab, on too Vitali Klitško järgmine vastane.

Samal ajal kui 37aastane soovib duelleerida 2 meetri ja 13 sentimeetri pikkuse Valujevi vastu, eelistab mänedžer Bönte pigem tugevamat Usbekistani meest. Kuid ka tema nõustub, et matši venelasega on kergem turustada, sportlikust aspektist vaadatuna ei mängi rolli, kumb neist astuks Vitaliga koos ringi.


Ahmed Önerist kuuleme veel kindlasti

Skandaalne saksatürklane neelas Stuttgardi intermetsod näiliselt külmavereliselt alla. Kui ta veel võitluse alguses hüppas oma toolilt pidevalt püsti ja karjus ringi juhtnööre, siis mida kaugemale duell edenes, seda tasasemaks muutusid toonid. Ehk on see närvilisus arusaadav, sest oma talli “hobuse” lüüasaamine tähendas talle suurema summa kaotust.

Lõpuks sai Gomeze hispaania treener Orlando Cuellar ikkagi poksidirigendikepi enda kätte, sest mida kaugemale võitlus edenes, seda “väiksemaks” muutus Öner, ta soovitas isegi oma hoolealusel enne üheksandat raundi matš enneaegselt lõpetada. “Pärast poksivõitlust läheb elu ju edasi,” põhjendas Arena mänedžer oma soovi.

On teada, et mehel, keda peetakse Hamburgi kõige vägivaldsemaks ärijuhiks, on tallis teisigi põgenema aidatud kuubalasi, kellega ta soovib suures stiilis raha teenida – samuti nagu Klitškod. Ukraina poksikangelased vananevad, halliks on läinud ka kõige suuremad konkurendid Wilfried Sauerlandi ja Hans-Peter Kohli pead. “Minu aeg tuleb veel, kuigi paljud seda ei soovi,” naerab Öner.    


Poksiring oli liiga väike

Enne võitluse algust tekkis suurem paanika, sest poksiring osutus liiga väikeseks: ühe ringikülje nõutud pikkus on 5,50 meetrit, tegelikult oli aga 5,20 meetrit – see oli Klitškode firma K2 viga.

Promootor Öner ähvardas juba duelli ära öelda, kuid WBC presidendil José Sulaimanil õnnestus Mehhikost telefoni teel saksatürklasele auk pähe rääkida. Õigeaegselt jõuti ring suurendada, kuid seda tehti WBC nõusolekul turvalisuse arvel.

Skandaal tekkis samuti Gomeze klanni ja turvameeste vahel, sest osa kuubalase kaaslastest soovisid halli siseneda piletita. Ja siinkohal tõstis must panter (jälle) oma häält ja ähvardas isegi ringi mitte astuda.

Ka kaugemalt tulnud ajakirjanikud olid rahulolematud, sest pärast pikka tööpäeva ei pakutud neile ajal, kui nad ootasid poksijate saabumist kell üks öösel pressikonverentsile, isegi mitte mineraalvett. Pealegi puudus  fotograafidel võimalus vabalt hallis liikuda.

Pärast Vladimir Klitško matši Hasim Rahmani vastu Mannheimis tegi üks ukraina meediaväljaanne kirjaliku kaebuse, kus nõuti ajakirjanike töötingimuste parandamist. Momendil lähtub Klitškode tiimi juhtkond nähtavasti sellest, et liikumisvabadus antakse ainult suurtele agentuuridele või ajalehtedele. Kui selline suhtumine jätkub, peavad organisaatorid tulevikus leppima sellega, et nende ürituste vastu keegi enam huvi ei tunne.


World Laureus Award

Stuttgardi pressikonverentsile tuli uudisega kaks tippsportlast Mika Häkkinen ja Boris Becker, kes teatasid poksikangelasele, et ta on nomineeritud aasta 2008 comeback-sportlasena World Laureus Awardile.

Selle meeldiva teate juures jäi kõigile ainult arusaamatuks, miks saksa tenniselegendil oli juba nüüd käes auhinna trofee, sest nominendiks seadmine ei tähenda ju veel nimetamist. Becker, kelle üle Saksamaal pidevalt nalja visatakse, oli Stuttgardisse saabunud koos oma kihlatu Lilly Kerssenbergiga.

Vitali noorema venna järgmine vastane on tõenäoliselt briti kiidukukk David Haye, kes ühe ajakirja kaanel poseeris Vladimiri verise peaga. Selle maitselageduse soovib nüüd ukrainlane klaarida ringis, kui inglane annab oma nõusoleku. See võitlus peaks positiivse vastuse korral toimuma 20. juunil Londonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles