Eno-Gerrit Link: Põhjuse leiab alati

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eno-Gerrit Link.
Eno-Gerrit Link. Foto: PP

Selle nädala jooksul tähistatakse 12. korda üleeuroopalist säästvatele liikumisviisidele pühendatud ehk autovaba nädalat, mis kulmineerub laupäeval paljudes linnades autovaba päevaga.

Kui 2000. aastal lõi autovaba päeva üritusel ajalooannaalide järgi kaasa 760 linna, siis tänavu kutsub aastas ühel päeval autost loobuma 1909 linna.

Eestist on autovaba nädala ja päevaga ametlikult ühinenud ainult Tallinn, kus sel nädalal saab autojuhiloa ettenäitamisel ühissõidukis tasuta sõita.

Tasub lisada, et Lätis võtab autovabast nädalast osa kuus linna, Leedust aga koguni 19.

Mitteametlikult on autovabale päevale kutsutud üles ka Pärnus, kui Jüri Jaansoni kahe silla jooksu ürituste nädalavahetusel sai linnas tasuta bussiga sõita.

Sel aastal oli üheks argumendiks hiljutine bussiliinide reform, mille tulemustega olevat autovabal nädalalõpul just õige aeg lähemat tutvust teha.

Mul jäi see kahjuks tegemata. Arvan, et samamoodi paljudel kaaslinlastelgi. Pean tunnistama, et ma ei tea ühtegi tuttavat ega tuttava tuttavat, kes sel ajal oleks üleskutses mainitud põhjusel autosõidust loobunud.

Miks keegi üldse peaks niisugustest kampaaniatest osa võtma? Kas selline kampaania ikka aitab transpordipoliitikat keskkonnasõbralikumaks muuta?

Autovaba päeva sõnumid: liiklemisteadlikkuse suurendamine, keskkonnasäästliku elustiili propageerimine ja tänavatel liikumise riskide vähendamine kõlavad kauge ja pastakast välja imetuna.

Bussisõit, kus ümberistumisega ühest punktist teise liikumine võib Pärnu-suuruses linnas mõnel puhul võtta kuuldavasti ligi tunni (edasi-tagasi suisa kaks), ei ole kümneminutilise autosõidu asendamiseks kuigi veenev argument.

Lühemaid vahemaid läbib iga terve mõistusega inimene niigi jala, pikemaid võimalusel rattaga. Seda ilma igasuguse kampaaniata ja tõenäoliselt rohkem kui korra aastas.

Autovaba päev pole omataoliste hulgas ainuke.

Novembri viimase laupäeva juures võib kalendris ristikese teha rahvusvahelise ostuvaba päeva juurde, mil kutsutakse üles poes korv tühjaks jätma.

Ostuvaba päeva väljamõtlejad soovitavad sel ajal mõtelda hoopis oma tarbimiskäitumise üle.

Enesetsensuuri kehtestajad tähistavad kuuldavasti väiksemalt või suuremalt telefoni-, televisiooni- ja ilmselt veel millegi vaba päeva. Ju on siis põhjust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles