Hortus Musicus, Georg Ots ja Raimond Valgre

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu kontserdimajas tähistab täna õhtul kontserdiga oma 40. sünnipäeva Andres Mustoneni (pildil) eestveetav vanamuusikaansambel Hortus Musicus, homme kõlavad kohalikus kontserdimajas Georg Otsa ja Raimond Valgre laulud.

Hortus Musicus on Eestis ainulaadne, omal alal vanim ansambel Põhja- ja Ida-Euroopas, mis uurinud ja esitanud Euroopa ja muu ilma muusikat, mis loodud 8.–21. sajandini.

Kollektiiv andis oma esimese kontserdi 1972. aastal, kui Mustonen veel Tallinna muusikakeskkoolis õppis. Seejärel asus ta toonasesse Tallinna riiklikku konservatooriumi viiulit õppima.

Mustonen ütles Pärnu Postimehele, et Hortus Musicus tuli kokku tegelikult juba aasta varem ja põhjusel, et see muusika, mida tema ümber toona viljeldi ja kuulda oli, noort meest ei rahuldanud. Vanamuusika oli unustusse vajunud.

Sündinud nõukogudeaegses isolatsioonis, ilma selle valdkonna õpetajateta tuli ansamblil valitud teed pidi ise käia, katsetada ja oma nägu leida.

Vanamuusika maailmapärand, millest Hortus Musicuski on, vaatamata 40 aastat kestnud pidevale tööle, jõudnud vaid piskut nuusutada, köidab kollektiivi ja selle juhti tänini. “Stambivaba mõtlemine”, “pidev areng” ja “põnev rännak muusikamaastikul” on märksõnad, mis poolt liikmeist on hoidnud ansamblis selle algusest alates.

Gregoriuse koraalide, organumite, keskaegsete liturgiliste draamade, hümnide ja motettide, Prantsuse šansoonide, Itaalia madrigalide, renessansiaegse tantsumuusika ja vaimulike suurvormide kõrval esitab ansambel tänapäeva heliloojate teoseid, mis mõnelgi puhul on loodud spetsiaalselt Hortusele. Seejuures on kollektiivis väga tähtis koht improvisatsioonil.

Mustonen möönis, et avastada on veel palju: Hortus Musicus ei ole seni jõudnud esitada Hiina ega Korea muusikat.

Tasakaaluks vanamuusika maailmapärandile kõlavad homme Pärnu kontserdimajas Jassi Zahharovi, Marko Matvere, Mart Sanderi ja Urmas Lattikase ansambli esituses kahe Eestile väga olulise mehe – Georg Otsa ja Raimond Valgre loodud või esitatud aegumatud laulud. Kes siis ei teaks “Saaremaa valssi”, “Muinaslugu muusikas” või “Sinilindu”?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles