Ajakirjandust kritiseeritakse Winnendeni sündmuste kajastamisel

Aino Siebert
, vabakutseline ajakirjanik, Saksamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Winnendenis mälestatakse endiselt koolitulistamise ohvreid.
Winnendenis mälestatakse endiselt koolitulistamise ohvreid. Foto: Saksa valitsuse pressikeskus

Telekanali ARD poliitiline saade “Report Mainz” tõdes, on mitu meediaväljaannet unustas Winnendeni ja Wendlingeni traagilisi sündmusi kajastades ajakirjanduseetika.


Politsei esindajad hoiatavad, et paljud ajakirjanduses avaldatud artiklid inspireerivad noori järgima 17aastase amokijooksja Timi sooritatud massimõrva. Ainuüksi Baden-Württembergis on pärast Winnendeni sündmusi registreeritud üle saja amokihoiatuse. Suurem osa nende tegijatest on tabatud ja saadetud kohtuniku ette, sest kuritegude simuleerimine on kriminaalselt karistatav.



Kriminoloog Britta Bannenberg ja politseipsühholoog Joachim Kersten tunnevad suurt muret, sest amokikurjategija näitamine ajakirjanduses, relv käes, tekitab soovi järele teha. Giesseni ülikooli kriminoloogia professor Bannenberg ütles saates, et pea kõikide amokijooksjate juurest on leitud materjali, milles on kajastatud nende eelkäijate tegusid. Nn järeletegijad heroiseerivad nende sooritatud tegu ja kannavad osaliselt ise massimõrva korraldamisel oma vägivallakangelaste riietust. Internetis on fännklubid, kus pühitsetakse amokikurjategijate sünnipäevi.



Münsteri politseikõrgkooli professor Kersten kinnitab, et just ajakirjanduses avaldatud artiklid on inspireerinud massimõrvade kopeerijaid. Kas teadlikult või mitte teenivad just lehed pea reflektoorselt nende inimeste vajadusi, kes vajavad oma vägivalla vabastamiseks visuaalset materjali.



Eriti kritiseeris Kersten on-line-väljaannete ja kõmumeedia puhul seda, et nad harrastavad fiktsiooni ja reaalsuse ähmastamist.



Ka Saksamaa ajakirjanike liit kritiseerib mõne kollase väljaande stiili Winnendeni sündmuste kajastamisel. Liidu esimees Michael Konken tuletab ajakirjanikele meelde nende eetikat: ohvrite fotosid ei tohiks avaldada, sest see tekitab nende lähedastes valu. Samuti ei tohiks näidata pilte, kuidas kurjategija jookseb, relv käes, koolimajas või kuidas ta tapab inimesi. “Sellel ei ole tõsise ajakirjandusega mingit pistmist,” ütles Konken.



Elu Winnendenis normaliseerub


Eile alustasid Albertville’i reaalkooli õpilased uuesti koolitööd. Klassid on jagatud kolme hoonesse, koolimajja, kus toimus tapatöö, ei pea nad minema.



Tim K. isa tagastas vabatahtlikult oma relvad politseile ja loobus relvaloast.  Waiblingeni politsei pressiosakonnast saadud informatsiooni kohaselt on õige, et Tim K. arvutist on leitud vägivallamänge, kuid uurijad ei oska veel öelda, kas nooruk on neid mänginud draama eelõhtul.



Samuti ei või kriminoloogid kinnitada, et amokijooksja on olnud just depressioonide tõttu psühhiaatrilisel ravil. Tim K. vanemad on seda eitanud. Pressiesindaja Renate Rösch teatas, et praeguste uurimistulemuste põhjal võib kinnitada ainult seda, et nooruk on käinud viis korda psühhiaatri juures. Kindel on, et Tim K. on ise kutsealuste arstlikul läbivaatusel kirjutanud haiguste kohale, et tal on depressioon.



Stuttgardis tühistati arvutimängude öö


Winnendeni ja Wendlingeni tragöödiast, kus tapeti 15 inimest, on tehtud esimesed järeldused. Stuttgarti linnavalitsus tühistas reedeks plaanitud arvutimängude öö ürituse. Seal oli plaanitud mängida ka suure kriitika osaliseks saadud mänge nagu “Counter Strike” ja “Warcraft”.



Linnapea Wolfgang Schuster (CDU) ütles: “Võlgneme äraütlemise kõikidele ohvrite perekondadele, sugulastele ja sõpradele.” Peale amokijooksu diskuteeritakse Saksa ühiskonnas rohkelt nende ohtude üle, mida vägivallamängud noortele kaasa võivad tuua.



Liidupresident Horst Köhler ütles jumalagajätukõnes, et vanemad peavad olema oma lastele eeskujuks ja mitte hankima mänge, mille kohta juba terve mõistus ütleb, et nende tarbimine lõhub inimese hinge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles