Toronto Eesti maja

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maidu Kuuse

Kui kaks edumeelset eestlast tulevad kokku, siis võivad nad teha kolm eri seltsi või ühingut. Torontos moodustasid pagulased mitu eestlaste seltsi, näiteks olid olemas hiidlaste selts ja saarlaste ühing, kuid puudus ühine kooskäimise koht.

1951. aastal asutatud Eesti Maja Komitee võttis oma ülesandeks luua ühine kooskäimise koht.

Raha hangiti korjandusega: käidi ukselt uksele, iga eestlase kohta taheti saada 100 dollarit. Nii koguti üle 100 000 dollari. Esmalt osteti Eesti maja ehitamiseks krunt.

Majaehitusplaanid olid juba valmimas, kui selgus, et ostetud krunt asub piirkonnas, kus ei tohi müüa alkoholi. Kujutate ette pidusid Eesti majas ilma alkoholita? Leiti, et see ei sobi mitte, ja ostetud krunt tuli maha müüa.

Pärast pikki otsinguid leiti 1891. aastal valminud Chesteri koolimaja, mis osteti 1960. aastal ning renoveeriti peamiselt talgute korras oma jõududega. Kahe ümberehituse käigus on majale lisatud suur saal ja kontoriruumid. Praegu planeeritakse uuesti maja suuremat ümberehitust.

Majas tegutsevad eesti kool, koorid, skaudid ja gaidid. Siin saab kokku ka rahvatantsurühm Kungla. Eesti majas on ühistupangana avatud Toronto Eesti Ühispank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles