Torontos tegutseb rahvatantsurühm Kungla

, Kirmase rahvatantsurühma tantsija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimi Hooper.
Taimi Hooper. Foto: PP

Vastab Taimi Hooper, RAKSu üks korraldajaid, TERR Kungla juhatuse liige.

RAKSu ehk Eesti rahvatantsulaagri Kanadas korraldas Toronto Eesti rahvatantsurühm Kungla ehk TERR Kungla, üritust toetas Eesti sihtkapital Kanadas.

Viiendast RAKSust võtsid osa Kanada, USA idaranniku ja Šotimaa eesti rahvatantsijad ning Eesti rühmad Kajakas ja Kirmas Pärnust ja Sõleke Tallinnast.

Kungla rahvatantsurühm tegutseb Torontos, harjutatakse Eesti majas ja esinetakse peamiselt eestlaste üritustel. Kungla rahvatantsurühma esimees ja tantsujuht on Andres Kolga.

Kui kaua on TERR Kungla rahvatantsuga tegelnud?

TERR Kungla alustas tegevust juba aastal 1949 ja on seega tegutsenud väikese vahega 63 aastat. Kungla rahvatantsurühma asutasid teise maailmasõja järel Kanadasse põgenenud eestlased, rühma looja oli Ants Saar, kes rahvatantsuga oli tegelnud juba Eestis, ning pikaajaliselt jätkas tema tööd Toomas Metsala. Kahjuks on mõlemad nimetatud eestvedajad 2012. aastal manala teele lahkunud, kuid Kungla rahvatantsurühm tegutseb edasi.

Kui palju on Kunglal liikmeid ja kui mitu rühma?

Meil on praegu umbes 50 liiget kolmes rühmas: mudilased on kolme- kuni seitsmeaastased, lasterühmas on kaheksa- kuni 13aastased ja vanemas grupis üle 13aastased ja täiskasvanud.

Kui tihti rühmad harjutavad ja kus ning kellele esinete?

Iga rühm harjutab kord nädalas. Mudilased treenivad 45 minutit, lapsed tantsivad tund aega ja vanem grupp harjutab kaks tundi nädalas. Esineme peamiselt eestlaste üritustel, aga hiljuti tantsisime ka Kanada publikule. Oleme esinenud Eesti ja Soome vanadekodudes (Ehatare, Suomi Koti), Eesti Vabariigi aastapäeva koosviibimistel ja mitmel korral on palutud, et me tantsiksime pulmades. Kanadas on meil suurim esinemine detsembris jõuluturul (http://torontochristmasmarket.com/).

Kas Eesti rahvatants on Torontos populaarne?

Meil on rahvatantsuhuvi hakanud jälle kasvama. Vahepeal ei olnud Eesti rahvatantsu Torontos, aga siis paljud küsisid, miks me enam ei tegutse. Sellega seoses hakkasime jälle pihta jaanuaris 2009.

Mis on RAKS ja mitmendat korda see toimub, kes on osalejad?

RAKS on rahvatantsulaager, mida viimase 15–20 aasta jooksul on tehtud viis korda. Tavaliselt oleme neid organiseerinud enne suuri üritusi, kus mitu gruppi koos tantsivad, et saaksime kõik – vähemalt Põhja-Ameerika – rühmad kokku. Enne ESTOsid, enne tantsupidusid. See aasta oli viiendat korda, aga viimane enne seda oli 1999. aastal.

Oleme enne kogunenud Jõekäärul ja Lakewoodis, New Jersey osariigis. Osalejaid on Kanadast, Ühendriikidest, Eestist ja sel aastal isegi Šotimaalt (Toronto, Ottawa, New York, Boston, Washington, Pärnu, Tallinn, Glasgow). Sel aastal ei olnud kedagi Põhja-Ameerika läänerannikult, aga enne on osalenud tantsijaid Vancouverist, San Franciscost, Portlandist ja mujaltki.

Kas RAKSul osalenud Eesti rühmade rahvatants erineb Kanadas tantsitavast Eesti rahvatantsust? Mis hakkab silma Eesti rühmade (Kajakas, Kirmas, Sõleke) puhul?

Teil on küllalt meestantsijaid. Selle poolest erinete meie rühmadest. Aga muidu on päris sarnane, ma suurt vahet küll ei märganud. Oleme aastaid tantsinud neidsamu tantse, mida oleme näinud, et teiegi tantsite.

Mida peate RAKS V puhul kõige õnnestunumaks?

Sõprused, mis on tekkinud. Tantsimisel õpib alati midagi uut, aga ma arvan, et kõige toredam on just see, et õpime tundma uusi inimesi, kellel on samad huvid ja kes tulevad igalt poolt kokku. Järgmine kord, kui on mingi üritus, on juba tore jälle näha neid, kellega siin koos olime.

Muidugi, ilm õnnestus ka ja mul on hea meel, et teie Eestist saite natukene suveilma nautida, kuna teil sel aastal suve vist päriselt polnud.

Kas Toronto Kungla tantsijad tulevad 2014. aasta suvel Eestisse üldtantsupeole?

See on meil plaanis ja hakkame sel aastal juba sellest rääkima ja raha korjama, et saaksime tantsijaid toetada nende reisul.

Küsis

pilt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles