Küsimus

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Töötan kolmekuulise summeeritud tööajaga. Siiani hüvitati ületunnid rahaliselt, nüüd tahetakse üle minna ületunnitöö korvamisele vaba ajaga. Arusaamatu on, millal mulle see vaba aeg tuleks anda, kui ületunnid selguvad alles arvestusperioodi lõpus, ja kas ma pean sellega nõustuma?

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Ületunnitöö on töötajaga kokku lepitud tööaega ületav töö, olenemata sellest, kas töötatakse täis- või osalise tööajaga. Ületunnitööd võib teha poolte kokkuleppel või erandkorras tööandja nõudel. Viimasena mainitud juhul peab see olema seotud ettenägematute asjaolude või kahju ärahoidmisega tööandja tegevuses või ettevõttes.

Ületunnitöö tegemisel tuleb silmas pidada, et täidetaks kõiki töölepinguseaduse (TLS) nõudeid igapäevase ja iganädalase puhkeaja suhtes.

TLSi § 44 lg 6 kohaselt on ületunnitöö kompenseerimise eelduslik esimene valik vaba aja juurdeandmine võrdses ulatuses ületunnitöö ajaga. Kui töötaja ja tööandja ei ole ületunnitöö hüvitamise kohta kokkulepet sõlminud, hüvitatakse töötajale ületunnitöö vaba aja andmisega.

Samal ajal on võimalus leppida kokku ületunnitöö hüvitamise suhtes rahaliselt. Sellisel juhul maksab tööandja töötajale ületunnitöö eest vähemalt 1,5kordse töötasu.

Summeeritud tööaja arvestuse korral selguvad ületunnid tõesti alles arvestusperioodi lõpus. Kuna vaba ajaga hüvitamise eesmärk on kompenseerida ületunnitööd tehes kaduma läinud puhkeaeg, tuleks see anda võimalikult ruttu pärast arvestusperioodi lõppu.

Mõistlikuks ega eesmärgipäraseks ei saa pidada kompenseeriva vaba aja andmist alles järgmise arvestusperioodi lõpus või veel hiljem. Eriti kui rakendatakse neljast kuust pikemat summeeritud arvestusperioodi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles