Kui palju tarbimislaen tegelikult maksma läheb?

, tarbijaveebi Minuraha.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Lehtsaar.
Heli Lehtsaar. Foto: PP

Kui kaalute tarbimislaenu või järelmaksu võtmist, pöörake tähelepanu, kui palju laen teile tegelikult maksma läheb, sest intressikulu pole ainus laenuga kaasnev kulu. Näiteks tuleb laenulepingu sõlmimisel maksta lepingutasu.

Väiksemate kulude katmiseks, nagu kodumasinate või mööbli ostuks, pakuvad pangad eri võimalusi: tarbimislaenu, väikelaenu, järelmaksu või arvelduskrediiti. Üldjuhul antakse neid sissetuleku, teise eraisiku käenduse või pangahoiuse tagatisel, suuremaid summasid ka kinnisvarale seatud hüpoteegi tagatisel.

Enne otsuse tegemist tasub süveneda ja eri pakkujate laenutingimusi võrrelda, sest intressimäär, minimaalse sissetuleku nõue, laenuperiood ja lepingutasu võivad olla väga erinevad. Samuti tuleb uurida, milline laenuliik teie vajadustega kõige paremini sobiks.

Pankade pakutavate tarbimislaenude, väikelaenude, järelmaksu tingimusi saab mugavalt võrrelda tarbijaveebi Minuraha.ee võrdlustabelite abil. Sealt selgub näiteks, et 500eurose ostu tegemiseks pakuvad pangad nii järelmaksu, väikelaenu kui arvelduskrediiti. Laenu liigist ja tingimustest sõltuvalt pakutakse tähtajaks kümme kuni 12 kuud, intressimäär kõigub 9,9st 21 protsendini ja laenu kogukulu jääb 540–621 euro vahele.

Pange tähele, et pankade kõrval pakuvad tarbimislaene laenukontorid, mille tingimused võivad pankade omast ebasoodsamad olla.

Laenupakkujate tingimuste võrdlemist lihtsustab see, et iga laenuandja, olgu siis tegemist panga või laenukontoriga, peab teile enne lepingu sõlmimist andma tarbijakrediidi standardinfo teabelehe. Sinna on märgitud konkreetselt teile pakutavad laenusumma suuruse, intressimäära, krediidi kulukuse määra, muude lisanduvate tasude, viiviste ja teiste võlgnevusega seotud tasude, lepingu kestuse ja muud tingimused.

OLULINE TEADA ENNE LAENUVÕTMIST:

Intressimäär. Konkreetne intressimäära suurus sõltub teie sissetulekust, olemasolevatest kohustustest ja laenusumma suurusest. Intressimäära suuruse kõrval uurige kindlasti, kas intressi arvutatakse laenujäägilt või kogu laenusummalt. Kui intressi arvutatakse kogusummalt, tähendab see teile suuremaid kulusid, sest hoolimata sellest, et laenuperioodi jooksul olete osa laenu juba tagasi maksnud, arvestatakse intressi ikka veel kogusummalt, mille laenasite.

Lepingutasu. See võib olla teatud protsent teie laenusumma suurusest või kindel fikseeritud summa.

Muud kulud. Kui tahate laenuperioodi vältel lepingut muuta, näiteks taotleda maksepuhkust või maksegraafiku muutmist, tuleb selle eest maksta. Uurige, et kui peaksite laenumaksed võlgu jääma, siis kui palju maksavad laenuandja saadetavad meeldetuletuskirjad. Ühe teatise hind võib ulatuda üle kümne euro.

Laenu periood ja kuumakse. Kui vajaminev laenusumma teada, arvutage välja, milline oleks teile optimaalseim laenutähtaja pikkus ja kuumakse suurus. Arvestage, et kuigi pikem laenuperiood tähendab väiksemaid kuumakseid, maksate lõppkokkuvõttes rohkem intresse ja see laen on teile kallim kui lühemaajaline laen.

Ennetähtaegne tagasimaksmine ja maksepuhkus. Uurige, kas laenu on võimalik enne tähtaega tagasi maksta. Ennetähtaegse tagastamise puhul võib laenuandja nõuda lisatasu. Samuti selgitage välja, kas annab taotleda maksepuhkust ja kas seda saab ainult põhiosa maksete ajutiseks peatamiseks või on võimalik täielik maksepuhkus (põhiosa ja intressid).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles