Legendaarne Syrius tähistab 45. aastapäeva

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Omaaegne Pärnu menubänd Syrius tähistab sel sügisel oma 45. aastapäeva, tuntud biit- ja pop-ansambel oli 60-70ndatel tuntud üle Eesti ja väljaspoolgi.

Syriuse asutajaliige Jaan Laursoo on meenutanud, et 1967. aasta oli just selline, nagu Ivo Linna laulus: “Kuuris välja vineerist sai saetud kitarr, kõik tundus siis võimalik päikese all – aasta siis oli kuuskümmend viis.”

Laursoo jutu järgi oli tollal iga kooli juures grupp noori, kes võimalustele ja vähesele oskusele vaatamata püüdis bändi luua. “Paljude katsetajate hulgas oli vaid mõni kollektiiv, kes sai tuule tiibadesse,“ rääkis ta.

Kuigi Syrius püsis koos 1975. aasta sügiseni, musitseeritakse Laursoo ütlust mööda veel praegugi. „Esinemisi on paar-kolm korda aastas,“ rääkis ta. „Mitu bändiliiget töötab välismaal ja raske on neid kokku saada,“ selgitas Laursoo.

Otsus luua oma bänd sündis Pärnu VI 8klassilise kooli poiste Boriss Leppsoo, Jaan Laursoo, Harri Varese ja Hannes Tääkre peas Tallinna värava juures, kui nad koos koolist koju läksid.

“Esimesed pillid ja helitehnika olid algelised, kuid tahe oli suur ja viimaks olime sealmaal, et repertuaaris oli terve kontserdi kava,” jutustas Laursoo.

Lugude õppimise aegu liitusid bändiga Harry Anderson ja Vambola Leping ning hiljem Andres Tamm.

Esimest korda astusid poisid üles oma kooli peol. Menu oli suur ja sealt edasi läks kõik tõusvas joones.

Kuldsesse keskikka jõudnud Syrius tähistab juubelit järgmisel laupäeval Nooruse majas, kus erikülalisena astub üles Pärnu retromuusika asjatundja Elmu Sadulsepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles