Mullu väljaantud ID-kaardid vajavad parandamist

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Aivar Aotäht / Sakala.

Kõik inimesed, kes mullu endale ID- või elamisloakaardi teha lasid, peaksid lähikuudel seda uuendama, vastasel juhul neid kaarte märtsist enam elektroonselt kasutada ei saa.

Pärnus väljastati mullu 5858 ID-kaarti ja 694 elamisloakaarti. Politsei- ja piirivalveamet (PPA) saadab lähikuude jooksul kõigile neile personaalse kutse tulla dokumendi elektroonilist osa uuendama, sest riigi infosüsteemi ameti ekspertide hinnangul vajab üks dokumendi turvameetmetest ajakohastamist, selgitas PPA kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Hedy Tammeleht.

“Kuna kaardi ülejäänud turvameetmed on jätkuvalt tipptasemel, ei ole ID-kaardi kasutajatel muretsemiseks põhjust. Kaart on turvaline ja töökindel ning kõik sellega tehtavad toimingud on usaldusväärsed,” kinnitas Tammeleht.

Kui 2011. aastal väljastatud kaarti ei uuendata, siis tuleva aasta märtsist peatatakse selle sertifikaadid. See tähendab, et kuni uuendamiseni kaarti elektroonselt kasutada ei saa, kuid isikut tõendava dokumendina kehtib see edasi.

Need inimesed, kes kasutavad ID-kaarti vaid oma isiku tõendamiseks ja sellega elektroonilisi toiminguid ei tee, võivad dokumendi uuendamisest loobuda ega pea oma kaardiga teenindusse minema.

Kes aga soovib oma kaarti kiiremini turvalisemaks muuta, ei pea kutset ootama jääma, vaid võib omale sobival ajal minna ükskõik millisesse PPA teenindussaali. ID-kaarte ei vahetata välja, vaid ainult uuendatakse nende elektroonset osa. Esmalt luuakse uued sertifikaadid, seejärel aktiveeritakse need ja väljastatakse dokumendi kasutajale uued PIN- ja PUK-koodid. Kokku võtab protseduur aega viis kuni kümme minutit ja on tasuta. Pärast teeninduses käiku tuleks inimestel enda arvutis kindlasti ID-kaardi baastarkvara uuendada.

Välismaal elavaid inimesi teavitab PPA samuti ja nemad saavad tasuta uue kaardi.

Tammeleht rääkis, et juba praegu käib Pärnu teeninduses iga päev inimesi, kes soovivad oma kaarti uuendada. “Pärnu teeninduses on praegu tavapärasest rahulikum aeg ja ootame kõiki, kes kasutavad ID- ja elamisloakaarti elektrooniliselt, dokumenti uuendama,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles