Kas kääritatud kali ohustab lapsi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääritatud kali.
Kääritatud kali. Foto: Repro

Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi professori, toiduaineteteadlase Raivo Voki väitel on viimastel päevadel esilekerkinud hirmud uue A.Le Coqi kääritatud kalja võimalikust kahjust lastele ülepingutatud ja ekslikud.


“Igasugused jutud alkokaljast on selgelt ülepingutatud, sest see kali ei kujuta lastele mingit ohtu ega tee neid purju,” ütles Vokk.



Voki sõnutsi esineb kääritusprotsessi paljude toiduainete valmistamisel ning väike alkoholiprotsent on näiteks keefiriski. Keefiri alkoholiprotsent võib olla isegi suurem kui nimetatud kaljas, ulatudes 0,2-1,2ni.



A.Le Coqi kalja alkoholiprotsent jääb alkoholivaba õllega samasse suurusjärku: 0,5-0,7.



Vokk rõhutas, et kääritamine on normaalne toidutehnoloogiline protsess, mida on kasutatud juba sajandeid ja mille tulemusel valminud toite on tarbinud meie esivanemad east olenemata.



Vokk tõi näite, et nõukogude ajal kollastest vaatidest müüdud lahtise kalja alkoholiprotsent võis ulatuda isegi üle kahe. “Ma ei näe praegu selle kalja puhul põhjust paanikaks, see on ohutu nii lastele kui rasedatele,“ kinnitas Vokk.



Voki väitel on palju olulisem jälgida, et alla kolme aasta vanused lapsed ei tarbiks üldse gaseeritud jooke, kaasa arvatud limonaadi. Just seetõttu ei soovita Vokk nimetatud kalja alla kolmeaastastele.



“Pigem on kaheldava väärtusega lastele mõeldud karastusjoogid, mille tarbimisest võivad väikelapsed saada keemiliste ühendite üledoosi. See on palju ohtlikum kui kaljas sisalduv alkoholikogus,“ ütles Vokk. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles